Начало Новини Актуално Зам.-министър Евдокия Манева: По Швейцарска програма ще обезвреждаме пестицидите

Зам.-министър Евдокия Манева: По Швейцарска програма ще обезвреждаме пестицидите

Актуално

- Госпожо Манева, каква ще бъде съдбата на 60-те тона пестициди, които от години стоят под открито небе в Стара Загора?

- Въпросът с пестицидите е отговорност на собственика на пестицидите. Този, който притежава пестицидите, трябва да вземе решение за тяхното обезвреждане или безопасно съхраняване.

През 2000 година беше направен пълен преглед на това какви останали пестициди има от ТКЗС-тата. Бяха дадени пари за тяхното безопасно съхраняване. Една част бяха изнесени, друга - обезвредени, а трета - поставени в така наречените безопасни кубове.
Беше казано ясно, че съгласно Закона за отпадъците, този, който притежава пестицидите, трябва да ги съхранява безопасно.
Оказва се, че през тези години абсолютно безхаберно е продължило безотговорното съхраняване на пестицидите. Министерството на околната среда и водите успя да издейства по Швейцарска програма, която ще подпомага решаването на екологични проблеми в България, да бъдат отпуснати средства за обезвреждане на наличните пестициди.
В момента отново се прави преглед на това, къде все още има нерешени проблеми и предстои да дадем заявка по този проект.
Подчертавам отново, че поради неспазване на закона, отново държавата трябва да се намеси за решаване на важни екологични проблеми, които не са на държавата, а на собствениците, включително и на отделните села.

- Евентуални срокове?

- Всичко зависи не само от нас. Предполагам, че изясняването на общата схема ще стане до края на годината и вероятно през следващата ще стане обезвреждането.

Интервю: вестник Старозагорски новини

Още новини