Начало Новини Актуално Зам.-генералният директор на НВМС Леонид Лавчев е извършвал системни изнудвания

Зам.-генералният директор на НВМС Леонид Лавчев е извършвал системни изнудвания

Актуално

Зам.-генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Леонид Лавчев е извършвал системни изнудвания на мандри и млекопреработвателни предприятия. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на извънредна среща с директорите на Регионалните ветеринарно-медицински служби.

Вчера заместник-генералният директор на НВМС Леонид Лавчев бе задържан за рекет на мандра в гр. Хасково, като  поисканата сума е била 1000 лв. Сигналът за изнудването е подаден от началник-отдел ДВСК – гр. Хасково Христо Вълчанов на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов, който своевременно е информирал министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Преди три седмици министър Найденов подава информацията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Хубаво е, че сигналът идва от системата на НВМС, коментира министърът и призова всички, които имат информация за оказван натиск да подават сигнали.
Днес министър Найденов разпореди комплексна проверка на НВМС от инспектората на министерството. В момента се проверяват и други сигнали за неправомерни действия, както на Леонид Лавчев, така и на други директори на РВМС и служители, съобщи министърът. Повече от сигналите са анонимни и са подадени чрез сайта на министерството. Министър Найденов и генералният директор на НВМС д-р Войнов увериха, че няма да се допуска толериране на злоупотреби в системата.
От встъпването ми в длъжност като министър на земеделието, Леонид Лавчев е в системен отпуск по болест, уточни министърът. От днес със заповед на министъра Леонид Лавчев е дисциплинарно уволнен. През 1992 г. той става директор на РВМС - гр. Хасково. От 1997 г. до 1998 г. е генерален директор на НВМС, след което е уволнен заради доказани измами на граничен пункт Капитан Андреево, информира министърът. През 2008 г. Леонид Лавчев е назначен за заместник генерален директор на НВМС от бившия министър на земеделието Валери Цветанов. 
Днес министър Найденов освободи от длъжност  и заместник генералния директор на НВМС д-р Неделчо Неделчев, с цел оптимизиране на ръководството на службата. Ветеринарната служба вече ще има само един заместник-генерален директор - д-р Дамян Илиев, който отговаря за международното сътрудничество. С негово съдействие бяха отпуснати безвъзмездно от Европейската комисия 300 хил. лв. за модернизиране на граничния ветеринарен пункт за износ на живи животни в пристанище Бургас, който бе пред затваряне, посочи министърът.
На срещата с ръководството на НВМС и регионалните ветеринарномедицински служби, министър Найденов обяви, че приоритет в момента е изплащането на националните доплащания на глава животно от 1 декември и призова за пълна мобилизация в тази посока.

Още новини