Начало Новини Актуално Заложени мини от старата власт гърмят при новата

Заложени мини от старата власт гърмят при новата

Актуално

10 дни преди парламентарните избори 2009 г. Министерството на отбраната, тогава оглавявано от министър Николай Цонев (водач на пропорционалната листа на НДСВ в Стара Загора), е обявило търг с тайно наддаване за продажба на недвижим имот - частна държавна собственост, в централната част на Стара Загора. Имотът е на ул."Хаджи Димитър Асенов" 113 (до пресечката с ул."Васил Левски").

За дворно място от 270 кв.м и жилищна сграда на 2 етажа със застроена площ от 80 кв.м (с право за ниско застрояване до 10 м), оценител, определен от МО, е обявил начална тръжна цена от 95 368 лв. Според лицензирани оценители в Стара Загора, пазарната цена на дворните места в този регион е с пъти по-висока, пише вестник Старозагорски новини.
Поради липса на време (законният срок за провеждане на търга е 1 месец от публикуването на обявата), финализирането на търга е оставено на новата власт. В търга са участвали 5 фирми и физически лица и за победител е определена "КЪНСТРАКШЪН ЕНД РИПЕЪР" ЕООД, Стара Загора, дала най-висока цена - 105 000 лв. Това гласи справката, изискана от новия областен управител за извършени продажби на имоти от МО в Старозагорска област в периода 2001-2009 г.
В поредицата си от публикации "Тайните на недосегаемите - на светло" "Старозагорски новини" разкри обръча от фирми, свързани с предизборни заменки и покупко-продажби на военни имоти. "КЪНСТРАКШЪН ЕНД РИПЕЪР" ЕООД е една от тях. Според данните на "Дакси", тя е наследник на "ЛЕНА" ЕООД, със собственик Елена Римпопова, която пък е съдружник на бившия офицер от Държавна сигурност Венцислав Драганов в "ТЕМА" ООД (чието име местната общественост свързва с Емилия Масларова, бивш министър на труда и социалната политика). "ЛЕНА" и "ТЕМА" са две от свързаните фирми, придобили апетитни имоти в центъра на Стара Загора чрез заменки на апартаменти в крайни квартали на Казанлък и Стара Загора.
Вчера областният управител е отказал да подпише договора за покупко-продажба с "КЪНСТРАКШЪН ЕНД РИПЕЪР" с мотива, че медиите са сигнализирали Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, и Главна прокуратура за заменките и продажбите на военни имоти на обръч от фирми. Заради подобни заварени сделки Йордан Николов е поискал от министъра на МРРБ да бъдат извършени промени в нормативната уредба, вменяваща досега на областните управители да подписват документи, без областните администрации да имат каквото и да е било отношение към сделки, обявени и реализирани от различни министерства и ведомства в София.
Явно старата власт е изковала такива закони, че всички алъш-вериши по партийна линия да се окажат законни, в случаи на атакуване им по съответния правов ред. И е оставила в наследство мини, чието ликвидиране ще отнеме доста календарно време.

Още новини