Начало Новини Актуално Закриват болница Ритъм в Стара Загора и хирургиите в общинските болници?!

Закриват болница Ритъм в Стара Загора и хирургиите в общинските болници?!

Актуално

Болница "Ритъм" се закрива на практика, след като министър Борисова не ни признава кешовите операции, а само тези по Касата. По справката, която ни искаха от Здравното министерство, имаме 300 по РЗОК и 70 кешови за 2009 година. Частна болница "Ритъм" навърши десет години през ноември 2010 г., купихме скъпа лапароскопска апаратура, рентгенов апарат, а сега трябва да станем Медицински център с дребни амбулаторни еднодневни хирургически операции, алармира управителят на "Ритъм" д-р Руси Русев, един от най-добрите хирурзи в региона, ден след срещата със здравния министър проф. Анна-Мария Борисова.

Д-р Русев поясни, че отдавна е загърбил политиката, въпреки че е депутат от Великото народно събрание от 1990 г., и вярва в здравия разум на хората, които правят реформата в здравеопазването. В "Ритъм" щели да направят и невъзможното, за да се вместят в максимално краткия срок до сряда - 14 юли, за да подадат нови данни до МЗ чрез РЦЗ, информира вестник Старозагорски новини. Първата частна болница в Стара Загора се е специализирала в хирургическите операции, като работи по 17 клинични пътеки по обща хирургия с НЗОК. Има и денонощно дежурство на специалисти, приемат и тежки случаи, а не ги пращат в държавните болници.
Д-р Русев обясни, че в условията на финансова и икономическа криза, съвсем малко са заможните пациенти, които си плащат от джоба съответната операция.
"Ние сме частна болница, имаме специалисти лекари, но нито стотинка не ползваме от държавния бюджет за консумативи, за поддръжка на базата и лечението на болните, освен средства по клиничните пътеки от НЗОК. Макар че в чл.4 на сега действащия Закон за лечебните заведения е записано, че и частни, и държавни болници са равнопоставени", каза д-р Русев, пише вестник Старозагорски новини.
Заплаха да бъдат редуцирани най-вече отделенията по обща хирургия тегне и над другата частна болница в Стара Загора МБАЛ "НиаМед", както и всички общински болници. Техните мениджъри още в понеделник са изготвили нови справки до РЦЗ с надеждата, че няма да бъдат закрити хирургическите им отделения. Най-красноречив е коментарът на д-р Неделчо Тотев, шеф на Общинската болница в Чирпан: "Смешна работа - щели да ни оставят АГ-отделението без Гинекологията, както и общата хирургия да закрият. Ами сметката е проста. Ние имаме 300 операции за годината, извършвани от 2-ма хирурзи. Като се раздели, означава, че те правят по 150 операции годишно. В голямата болница 8 хирурзи имат 600 операции - разделете и ще видите, че стават по 75 операции на специалисти, което е два пъти по-малка заетост от тази в Чирпанската болница.
Никой не ни каза, че трябва "тет а тет" с министър Борисова да си защитаваме отделенията и болниците. Така и не можахме да попитаме къде се стопи този резерв от 400 млн. лева, кога ще ни преведат парите за март и април по 20 процента, както и за май и юни, след като сме средата на юли. Как ще реформираме и преструктурираме, като не ни дават парите, които здравноосигурените си ги плащат?"
Д-р Тотев обясни, че спешно е изготвил справката за РЦЗ, която първо минавала през одобрението на Общинския съвет. След срещата с министър Борисова става ясно, че пред закриване са общите хирургически отделения в общинските болници на Гълъбово, Раднево и Казанлък. В Гълъбово и Раднево вероятно няма да има и АГ-отделения.
При завчерашното си посещение в Стара Загора министър Борисова заяви, че частните болници, след като искат обществен ресурс за здравеопазването, трябва да работят по правилата на общественото здравеопазване. Затова и от министерството са еднакво взискателни към държавни, общински и частни болници.

Още новини