Начало Новини Актуално Закриването на БЕХ е признак на реформа

Закриването на БЕХ е признак на реформа

Актуално

Закриването на Българския енергиен холдинг е белег, че в енергетиката започват да се правят реформи, коментира в Стара Загора народният представител от "Синята коалиция" Иван Иванов. Той е разговарял неколкократно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по въпроса и е удовлетворен от взетото решение, въпреки че в началото министърът посочвал "поне четири причини" да не се закрива структурата.

Като дисциплиниращо определи депутатът влизането на втори собственик в държавните енергийни дружества, за които правителството има идея да се продават дялове на борсата. Това щяло да попречи на източването им.
Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "Енел Марица изток 3" и бъдещата централа на AES, сключени при управлението на Иван Костов, Иванов оправда с тежката ситуация към момента. "Беше тежък период за инвестициите, България беше високорискова страна, с нисък рейтинг, трябваше да има гаранции за инвеститорите, че могат да реализират проектите си."
Като член на Постоянната комисия по енергетика в Народното събрание, Иван Иванов не е запознат с представената вчера от министър Трайков нова енергийна стратегия. Той очаква в документа, който предстои да бъде разгледан, принципите на европейската енергийна политика да бъдат основополагащи - намаляване на вредните емисии, използване на възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност.

Още новини