Начало Новини Актуално Закрива се частният колеж Телематика в Стара Загора, решиха депутатите на комисия

Закрива се частният колеж Телематика в Стара Загора, решиха депутатите на комисия

Актуално

Членовете на парламентарната Комисия по образование одобриха проекторешение за закриване на частния колеж Телематика в Стара Загора. Колежът е получил две последователни отрицателни оценки от Националната агенция за оценяване и акредитация, заради което от образователното министерство искат той да бъде закрит. В колежа се обучават 287 студенти, на 144 от тях им предстои дипломиране, а от останалите 143 – 115 са прекъснали обучението си.

На заседанието на образователната комисия, която обсъди казуса, депутатът от ДПС Лютви Местан каза, че в Закона за висшето образование има разпоредба, която гласи, че висше училище което има отказ да получи положителна акредитация, следва да се закрие по предложение на Министерски съвет. Това не поражда императивно задължение на Народното събрание да закрие висшето училище, предаде Агенция Фокус. „Аз имам истинска драма, защото опитът ми от закриването на Славянския университет и разбирането, че висшите училища се раждат и закриват, те не могат да бъдат закрити с външна воля”, каза Местан. Според него ръководството на колежа не е сторило необходимото, за да получи положителна оценка за акредитация. Местан поиска гаранции, че студентите ще бъдат приети в други висши учила, ако колежът бъде закрит.
Галина Банковска – зам.-председател на парламентарната образователна комисия заяви, че след като се е запознала с казуса, е останала с впечатление, че в колежа дълги години са извършвали нарушения и са подвеждани студентите, като не са били уведомявани, че учат по неакредитираната специалност Графичен дизайн.
От ръководството на колежа заявиха, че не са нарушавали закона, тъй като в него била оставена възможността да се обучават студенти и по неакредитирани специалности.
Депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова поиска до влизането на проекторешението в пленарна зала, да бъде решен проблемът с обучението на студентите от неакредитираната специалност графичен дизайн.

Още новини