Начало Новини Актуално Законът за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата бе приет на второ четене

Законът за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата бе приет на второ четене

Актуално

Депутатите от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм приеха на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.

В закона се определя процентното съдържание на биогоривата в течните горива от нефтен произход за нуждите на транспорта - от 1 март 2010 година гориво за дизелови двигатели със съдържание на биодизел минимум 2 % обемни, от 1 септември 2010 година гориво за дизелови двигатели и съдържание на биодизел минимум 3 % обемни, от 1 март 2011 година гориво за дизелови двигатели и съдържание на биодизел минимум 4 % обемни и за бензинови двигатели със съдържание на биоетанол минимум 2 % обемни, съобщи Агенция Фокус.
Депутатите обсъждаха най-вече сроковете, във връзка с това – има или няма готовност бизнесът за прилагане на закона, каквато ситуация коментираха от министерството на икономиката.
Ако сега не заложим срокове, в края на 2010 година при новия законопроект, пак ще кажем тогава, че няма готовност, заяви председателят на комисията Мартин Димитров.

Към момента на практика не се изпълнява законовото задължение за предлагане на пазара на горива от нефтен произход, смесени с биогорива максимум до 5 % и по този начин не е постигнато и изпълнението на заложената национална индикативна цел от 2 % дял на биогоривата в потреблението на бензини и дизелови горива в транспорта през 2008 г. Това налага необходимостта от въвеждането на изменения в съществуващата уредба с оглед прилагането на практика на изискванията на закона и постигането на националните цели в областта на възобновяемата енергия в контекста на европейските приоритети в новата енергийна политика и борбата с климатичните промени, се посочва в мотивите за предлаганите промени в закона.

logologo

Още новини