Начало Новини Актуално Законът за БНБ: ЕЦБ даде положителна оценка на проекта

Законът за БНБ: ЕЦБ даде положителна оценка на проекта

Актуално

Управителният съвет на Европейската централна банка даде позитивна оценка за изготвения проект на нов Закон за Българската народна банка, става ясно от публикации и на двете банки.

ЕЦБ приветства законопроекта както по отношение на неговата цел да се постигне необходимото равнище на правна конвергенция на БНБ в Евросистемата, така и по отношение на използваната в законопроекта техника да се избягва възпроизвеждането на пряко приложимите разпоредби от правото на Европейския съюз, а вместо това да се включват препратки към тях.

ЕЦБ отбелязва и няколко предложения за технически промени в проекта с цел по-голяма яснота, включително относно начина на формиране на провизии от БНБ и включване на допълнителни препратки към приложими европейски актове.

Проектът с предложените от ЕЦБ технически промени ще бъде изпратен на Министерството на финансите за инициирането на процеса на неговото обществено обсъждане и внасянето му в Народното събрание. Предвижда се законопроектът да влезе в сила на датата на приемане на еврото в България.

Източник: КРОСС

Още новини