Начало Новини Актуално Закон задължава печатните медии за публикуват информация за собствениците си

Закон задължава печатните медии за публикуват информация за собствениците си

Актуално
вестник

Декларации с данни за собствениците на вестниците и списанията ще подават издателите на печатни медии. Това се регламентира законово, а депутатите гласуваха на първо четене промени в закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Документът задължава и в първия брой за всяка година изданието да публикуват информация за собствениците си.

Периодичните печатни произведения задължително ще публикуват кой е действителният им собственик.
За това отдавна настоява и Съюзът на издателите, за да се види кой стои зад медиите. Все още има случаи на разпространяване на периодични печатни произведения, които се издават анонимно или от несъществуващи правни субекти. Тази практика поставя един изключително важен за свободната и демократична медийна среда въпрос, а именно този за прозрачността на собствеността на печатните медии, пише в мотивите на правителството, което е вносител на текста.
Предвидена е и административна отговорност за тези, които не спазват закона, пише вестник 24 часа. Контролът ще бъде поверен на кметовете на общините. Във връзка с това се предвижда съответно приходите от глобите и имуществените санкции да постъпват по бюджетите на съответните общини, обяснява вносителят.
Преди месеци по време на годишната среща на българските медии от света, провела се във Виена, премиерът Бойко Борисов лично се ангажира, че ще освети собствениците на печатните медии.

Още новини