Начало Новини Актуално Захарни заводи АД - Горна Оряховица спести 9078 тона въглеродни емисии

Захарни заводи АД - Горна Оряховица спести 9078 тона въглеродни емисии

Актуално
Захарни заводи - Горна Оряховица

Европейската банка за възстановяване и развитие присъди награди за енергийна ефективност и възобновяема енергия в три категории. Захарни заводи АД - Горна Оряховица спечели в категория Проект за Енергийна ефективност с най-добри икономически показатели.

Неохим АД - Димитровград грабна приза за проект за енергийна ефективност, оказал най-добро влияние върху околната среда. Награда за най-добър проект за възобновяема енергия журито с председател директора на агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев връчи на Ахира АД, село Рогош, Пловдивско. ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ПАЗАРА, ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРАТ В ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ е мнението на председателя на федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, информира вестник Национална бизнес поща.

Потърсихме за повече информация изпълнителния директор на Захарни заводи АД - Горна Оряховица Валентина Ралева, още повече, че неотдавна приключи и друго сериозно събитие за дружеството - участие на завода за захарни изделия на изложение в Дубай. Г-жа Ралева припомни, че на площадката на Захарни заводи се намират най-голямата рафинерия за захар в България, завод за спирт - на практика наново изграден през последните години, с най-съвременно технологично оборудване и възможности, завод за захарни изделия с продукция от различни видове КАРАМЕЛАЖНИ И ЖЕЛЕ БОНБОНИ, ЛОКУМ, ХАЛВА И ВАФЛИ и завод за опаковки с възможности за офсетов, флексо и дълбок печат. Основен източник на енергия на този внушителен производствен комплекс се явява топлоелектрическата централа ТЕЦ Г. Оряховица ЕАД. Централата е изградена през 1960 г. и разполага с два парогенератора по 75 т/ч пара и един от 35 т/ч и електрическа мощност от два генератора по 6 Мвтч. С реализацията на проекта за енергийна ефективност, за който е наградата, ДВА ОТ ПАРОГЕНЕРАТОРИТЕ СА ОБОРУДВАНИ С ПО ДВЕ ГАЗОВИ ГОРЕЛКИ за разпалващо и поддържащо гориво с мощност съответно от 6 М Втч и 11 М Втч. Това даде значителен тласък на усилията ни за повишаване на ефективността при производството и намаляване на вредните емисии в атмосферата, подчертава г-жа Ралева.
Макар и за кратък срок на експлоатация на оборудването, налице са значителни икономии от основно гориво и напълно прекратяване използването на мазут. Реализираните икономии за 2009 г. са в размер на 593 000 лв., а за 2010 г. до този момент - 746 000 лв. В резултат от реализиране на проекта на атмосферата са спестени 9078 тона въглеродни емисии. С успешното изпълнение на проекта за енергийна ефективност Захарни заводи направи поредната стъпка за РЕШАВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ПРОИЗВОДСТВЕНАТА СИ ПЛОЩАДКА гордо е ръководството на дружеството. Проектьт е на стойност 425 000 евро, от които грантът от ЕБВР е 60 000 евро.

Успешно за развитието на завода за захар се оказало и завършилото на 2 ноември търговско изложение в Дубай. От над 100 изложители, само българският завод е представил здравословни захарни изделия от серията си Орбисфуудс, която скоро ще видим в хипермаркетите и в България. Мениджърският екип на завода за захар е провел над 60 делови срещи за трите дни на изложението с потенциални партньори ОТ ДУБАЙ, АБУ ДАБИ, САУДИТСКА АРАБИЯ, ОМАН, КАТАР, ПАКИСТАН, ИНДИЯ.

Най-голям е бил интересът към желираните изделия, още повече че българският производител е съобразил желето да е само с говежди произход в съответствие с традициите на потребителите от арабския свят. Друг желан продукт са се оказали вафлите в мини разфасовки от 25 и 50 грама.

Още новини