Начало Новини Актуално Загорка строи първия зелен склад в системата на Хайнекен

Загорка строи първия зелен склад в системата на Хайнекен

Актуално

Новият склад за готова продукция на Загорка ще бъде първата зелена сграда в системата на Хайнекен в света и една от първите у нас, каза изпълнителният директор на пивоварната Рууд ван ден Ейнден. Заедно с кмета на община Стара Загора Живко Тодоров той присъства на официалната церемония по полагането на символичната първа копка.

Съоръжението е част от започналия в началото на тази година проект за оптимизиране на складовото пространство на Загорка АД, пише вестник Старозагорски новини. Откритият склад е вече готов и до дни ще влезе в експлоатация. Закритият склад ще бъде разположен върху площ от 3000 кв.м и в него ще бъдат инвестирани над 2 млн. лева. Очаква се да бъде завършен и да започне да функционира през април 2012 година. Сградата е проектирана и ще бъде изградена по метода BREAM - световнопризнат метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип и е от най-висок клас А. За сравнение може да се посочи, че сградата на посолството на САЩ в София е с клас С, поясниха специалистите. Консултант по проекта е Андреа Момерин, който е сред четиримата сертифицирани оценители по BREAM в България. Складът ще има система за събиране на дъждовната вода и използването й за технически цели, с което ще се пести питейна вода, необходимата температура ще се поддържа без охладителна и отоплителна система, като се осигури по-добра изолация, бързи врати, естествена вентилация и принудителна циркулация на въздуха. Максимално ще се използва естествената дневна разсеяна светлина с цел намаляване консумацията на електричество за осветление чрез използването на LED технология и иновативната система Solar Tube.

И двете части на складовото стопанство - откритата и закритата, се изграждат от старозагорската фирма Строител ВД.

Горд съм, че даваме началото на строителството на първата в града ни зелена сграда. Тя ще отговаря на новите стандарти и изисквания, ще бъде пример за това как трябва да се строи в бъдеще. И през този мандат ще имате добър партньор в лицето на Община Стара Загора, каза кметът Живко Тодоров. Той благодари на компанията затова, че строителството се извършва от старозагорска фирма, защото по този начин помага на местния бизнес и на запазването на работни места.

В церемонията участваха Невен Маджаров, мениджър управление на доставките, проектантът на сградата Андрея Момерин и председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Още новини