Начало Новини Актуално Загорка предоставя 100 хил. лева за опазване на околната среда

Загорка предоставя 100 хил. лева за опазване на околната среда

Актуално

Загорка АД ще предостави 100 хиляди лева за проекти на неправителствени организации в рамките на дарителската програма Създаваме по-добро бъдеще. Тя стартира официално на 28 февруари т.г. с пресконференция, на която бяха разяснени основните цели. Фокусът на тазгодишното издание е опазването на околната среда, определени са три подкатегории - опазване на водите, рециклиране и енергийна ефективност.

Новото е, че вече могат да участват и юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, при условие, че проектите се реализират на територията на област Стара Загора.

Всички условия за участие в програмата и изисквания към проектите ще бъдат представени подробно на информационeн ден, който ще се проведе на 6 март от 16 часа в Регионалния исторически музей. Срокът за представяне на проектите е до края на март. Всички необходими формуляри ще бъдат публикувани на Интернет-страниците на Загорка и Обществения дарителски фонд. Проектите трябва да бъдат ориентирани към възможно най-широка група от общността, да бъдат нестандартни и оригинални. Както и миналата година, те ще бъдат оценявани от жури, в което освен представители на Загорка, ще бъдат включени и представители на Обществения дарителски фонд, Областната и Общинската администрация, РИОСВ, организацията на Магдалена Малеева Горичка, Европейската фондация за климата и на изданието Дневник, което е медиен партньор на инициативата.
Одобрените проекти по традиция ще бъдат обявени на специална церемония на 3 май в градината на пивоварна Загорка. Срокът за изпълнението им е 6 месеца, а през декември ще бъде представен и отчет за изпълнението им.
През миналата година бяха одобрени 10 проекта в три сфери - здраве, околна среда и образование. Те получиха финансиране в размер на 100 309 лева. Дарителската програма получи редица отличия, последното - за инвеститор в общността, беше връчено преди седмица. Изпълнителният директор на Загорка Рууд ван ден Ейнден посочи инвестицията в местните общности като една от най-важните задачи за компанията, заедно с инвестициите в производство и утвърждаване на марките на пазара. Ние продължаваме да инвестираме и в нашите хора. Нашата дарителска програма беше отличена нееднократно през изминалата година, защото посочихме как бизнесът и неправителствените организации могат да си сътрудничат, каза той.

Според кмета Живко Тодоров Стара Загора трябва да се гордее с тази компания, която създава много работни места и дава европейски облик на града ни.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини