Начало Новини Актуално Загорка откри зелен склад за готова продукция (видео)

Загорка откри зелен склад за готова продукция (видео)

Актуално

Загорка откри зелен склад за готова продукция (видео)Новият зелен склад за готова продукция в пивоварна Загорка беше официално открит днес. Складът за готова продукция на Загорка АД е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип – BREEAM, което го прави първата зелена индустриална сграда в страната ни.

Специално за събитието в България пристигна управляващият директор за Централна Европа на HEINEKEN Димитър Алексиев. В присъствието на представители на министерството на околната среда и водите, посланика на Кралство Нидерландия,  високопоставени лица от местната власт и представители на медиите, Николай Младенов, Живка Аладжова и Димитър Алексиев прерязаха символично лентата на новия склад за готова продукция на територията на пивоварната.

Старозагорската пивоварна е и първата сред всички пивоварни на HEINEKEN в цял свят, която притежава такъв зелен склад. По време на церемонията представители на BREEAM връчиха на ръководството официалният сертификат, който покрива най-високото ниво – BREEAM  2009: Europe Commercial – Industrial, Excellent, съобщиха от пресцентъра на пивоварната.

Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система – BMS, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като в същото време осигурява оптимални условия на работа. При изграждането на склада са приложени редица иновативни зелени решения:
• изолация на стените чрез термо панели с дебелина 15 см
• изолация на пода, нетипична за конвенционални помещения от такъв тип

• бързи врати с термо изолация и скорост на движение от 2 м/с

• топлинни завеси, които заедно с бързите врати предотвратяват охлаждането и затоплянето на обема на склада в различните сезони
• нощно охлаждане чрез специални капандури на покрива, които BMS отваря автоматично, за да може по естествен начин топлият въздух да напусне сградата и да се замести от по-тежкия студен въздух отвън

• прозорци със специална форма, насочени на север, за да не прониква пряка слънчева светлина върху продукцията.

Компютърно базираната система (BMS) контролира и разхода на енергия в офисните помещения чрез:

• соларни панели за топла вода, разположени на покрива на сградата

• датчици на прозорците, които при отваряне спират климатизацията

• индивидуален стаен контрол на температурата в диапазон от +/- 3 градуса спрямо зададеното ниво от 22 градуса.

За максимално използване на естествена дневна светлина, зеленият склад е конструиран така, че вътрешните помещения без прозорци се осветяват чрез иновативната система “Solar Tube”, която „пренася“ дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на зеления склад са базирани на LED технология.
Освен всички тези иновации, в склада е интегрирана система за събиране и оползотворяване на дъждовна вода, която се използва в сервизните помещения в офисите и за хигиенизиране на складовата част. Около складовите помещения са засадени „зелени стени“ от растение вид „птиче грозде“ за улавяне на прах.

Николай Младенов, изпълнителен директор на компанията коментира по време на събитието: „С решението си да построим нашия зелен склад, ние следваме дългосрочната си цел да правим устойчив бизнес в унисон и с грижа към околната среда. Този склад се случва в година, в която получихме признание от МОСВ за зеления си принос като бизнес с наградата Зелена България. Горд съм, че със зеления склад потвърждаваме дългосрочния си ангажимент към развитието на пивоварната индустрия в България и показваме, че сме новатори не само с марките си, но и с проекти в производството и дистрибуцията на пивото.“

Изграждането на складовата база започна в края на 2011 г. и приключи година по-късно, след което започна процесът по сертифициране. Площта на новия зелен склад за готова продукция е близо 3 000 кв.м, а стойността на инвестицията възлиза на над 2 милиона лева.

Загорка - зелен склад за готова продукция

Загорка - зелен склад за готова продукция - рязане на лента

Николай Младенов - Загорка - зелен склад за готова продукция

Още новини