Начало Новини Актуално Загорка остава на водещата си позиция по производство на бира в България

Загорка остава на водещата си позиция по производство на бира в България

Актуално

Битката между пивоварните компании в България през новия сезон се очаква да бъде ожесточена. Пазарът продължава да пада, а летният сезон наближава. Всичко това кара производителите на бира да мислят нови хватки в борбата за налагане на своето производство и да пренебрегнат етичния си кодекс, според който пазарните дялове не се коментират от играчите.

"Карлсберг България" обяви, че вече стабилно е номер 2 на пазара на бира у нас. От началото на годината в условията на свиващ се пазар "Карлсберг България" постига близо 30% дял от общия пазар на бира в страната, твърди изпълнителният директор на компанията Александър Грънчаров, цитиран от вестник Пари.
От компанията не уточняват коя маркетингова агенция е посочила тези резултати, но ако действително е така, "Карлсберг", която има две пивоварни у нас - една в Шумен и една в Благоевград, е изпреварила "Каменица" АД и се нарежда на второ място след лидера "Загорка" АД. Трите мултинационални компании държат между 80 и 90% от пазара на бира в България.
Трудно е на този пазар да се каже точно кой какъв пазарен дял има, коментира Атанас Ошавков, директор "Правни и корпоративни въпроси" в "Каменица" АД. Нашата маркетингова агенция AC Nielsen показва, че ние продължаваме да държим втора позиция с 27% пазарен дял, а "Карлсберг България" определено са на трето място, допълни Ошавков.

От "Загорка" АД твърдят, че не само запазват лидерската си позиция, но дори увеличават дела си и като количество, и като стойност. През есента на миналата година от компанията обявиха, че по данни на AC Nielsen пазарният им дял е 37%.
Според Ошавков обаче пазарните дялове нямат кой знае колко голямо значение, ако стратегията на компанията е да задържи размера на печалбата си на нивата от миналата година.

През 2009 г. пивоварите отчетоха 10% спад в реализацията на бира в страната. Продадени бяха 5 млн. хектолитра. Този спад продължава и в момента и това е причината да има сериозна битка за пазара, заяви Ошавков. Очаква ни тежка година, но предстоят летните месеци и едва след тях е разумно да се твърди, че има някакво разместване, смята Ошавков.


Кризата променя маркетинга

Преди силния сезон бирените компании традиционно водят активна маркетингова дейност.
Заради кризата и свития пазар тази година прилагаме по-различен тип маркетиране, с по-малко разходи, казва Дончо Хаджиев, маркетингов директор на "Загорка" АД. Телевизионната реклама на марките е обвързана с по-комплексни стратегии като т.нар. точка на продажба - маркетиране на продуктите по-близо до клиента. Пример за това е спонсорството на марката "Загорка" в новия български филм "Мисия Лондон". "Ариана" пък се представя в 10 града чрез кампанията "Аматьори срещу професионалисти", а "Хайнекен" кани гости от България на финала на Шампионската лига. Идеята ни е да подпомогнем покупките на хората в магазините и заведенията, казва Дончо Хаджиев.

От "Каменица" АД пък напомнят за няколко свои успешни кампании: "Каменица Фен купа" - най-голямото спортно, аматьорско събитие под егидата на Българския олимпийски комитет, генералното спонсорство на концерта на AC/DC, събрал над 60 хил. души, и двудневния рокфест Sonisphere в София през юни. Не сме се отказали да инвестираме, очакваме справедливи дни за нашите продукти, каза Ошавков.
Бирените компании продължават да правят и капиталови инвестиции. "Карлсберг България" отчита, че през 2009 г, е вложила над 22 млн. лв. в пивоварните в Шумен и Благоевград. През 2010 г. въпреки трудните икономически условия планираме да инвестираме в производствената база и капацитета на заводите още над 15 млн. лв., съобщи Александър Грънчаров. Ще бъдат вложени 5 млн. лв. за изграждането на нов логистичен център до Шумен. Общата стойност на инвестициите на "Карлсберг България" в Шумен за периода 2004-2010 г. ще надхвърли 75 млн. лв.

Още новини