Начало Новини Актуално Загорка не промени политиката си заради кризата

Загорка не промени политиката си заради кризата

Актуално

Загорка АД направи големи усилия върху разработването на проекта Светът на Загорка. Той стартира от октомври 2009 г. Пивоварната в Стара Загора отваря врати за туристи и посетители, които ще имат възможността да минат по пътя на бирата и ще разгледат Светът на Загорка. Това е много важен проект за нас и сме инвестирали в това да го направим възможно най-привлекателен и да създадем атрактивни преживявания за нашите потребители, казва изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден.

- Господин Ейнден, вие сте посветили голяма част от професионалния си път на развитието и просперирането на Heineken. Какво ви мотивира да поемете поста генерален мениджър на Загорка АД в България?

- Когато ми предложиха позицията на генерален мениджър на Загорка АД, приех това като предизвикателство и възможност за развитие на политиката за управление на компанията в един изключително конкурентен пазар. Знаех, че Загорка АД е лидер на пазара, с доказани традиции в пиво-производството, затова предизвикателството към мен е да запазя същата посока на развитие и високия статут и имидж. Допълнително ме мотивира и възможността да работя в различна културна обстановка, тъй като все пак идвам от Холандия.
Поех Загорка АД в началото на април тази година и въпреки развилата се световна криза и общото състояние на бирения пазар в страната мога гордо да заявя, че компанията е в стабилна позиция. Това, което ме впечатли най-силно за този период, са професионализмът и всеотдайността на служителите, както и силно развитото портфолио от търговски марки.

- Каква ще бъде стратегията ви за управление на компанията през следващите години?

- В Загорка като част от Heineken International използваме установени и доказани практики на компанията майка по отношение на търговията, търговския маркетинг, продажбите и иновациите. Досега нашата политика на управление е доказано добра и възнамеряваме да запазим тази посока. Разбира се, нещата, върху които винаги се концентрираме, са развитието на служителите, нашите силни марки като Загорка, Ариана и Heineken. Тъй като Загорка АД винаги е била прогресивна компания, логично ще продължаваме да инвестираме в нововъведения и иновационни технологии и в бъдеще.

- Независимо от трудните икономически условия Загорка АД бележи увеличаване на пазарния си дял в България. На какво се дължи този успех?

- Наистина увеличихме пазарния си дял и това се дължи основно на силно развитите марки. Компанията имаше много ясна стратегия за фокусиране върху ограничен брой марки, която показва добри резултати. Горди сме например с марки като Ариана, която постигна впечатляващ растеж. Когато бизнес условията са затруднени, ние се стараем да развиваме нашите марки не само по отношение на комуникационни и рекламни кампании, но също инвестираме в разнообразни търговски дейности и промоции. Това, което съумяхме да постигнем, е успешното развитие на силен екип по продажбите. В Загорка вярваме в добре установените отношения с дистрибуторите и представителите в различни търговски обекти.

- Кои са инвестиционните проекти на Загорка АД за 2009 г.?

- Отделно от инвестициите ни в търговски активи през изминалата година най-голямата инвестиция, която направихме, е въвеждането на специална технология за етикетиране, наречена PSL (pressure sensitive label), която сега използваме за Heineken.
Насочихме голяма част от усилията си и върху разработването на проекта Светът на Загорка, който ще бъде факт много скоро. В началото на октомври пивоварната в Стара Загора ще отвори врати за туристи и посетители, които ще имат възможността да минат по пътя на бирата. Това е много важен проект за нас и сме инвестирали в това да го направим възможно най-привлекателен и да създадем атрактивни преживявания за нашите потребители. Разбира се, продължаваме да инвестираме в пивоварната, що се отнася до технологии и подобрения.

- Ще се появят ли продуктите на Загорка АД в нови опаковки?

- Като прогресивна компания в Загорка съблюдаваме световните тенденции и развитието на дизайна на опаковките. Все пак дизайнът е основна част от имиджа на марката. Затова и се стараем винаги да бъдем актуални и иновативни в опаковките на нашите продукти, за да посрещнем всички изисквания и нужди на потребителите. Получихме добри резултати след иновациите, които направихме в последните няколко години - въведохме новата бутилка Magnum на Загорка (1.5 л), PET бутилките на Ариана (1L/2L), както и новите ring-pull капачки на Ариана.

- Много от мениджърите на водещи компании у нас намаляват разходите си за реклама по време на финансовата криза. Необходимо ли е това според вас?

- Комуникирането на марката е много важно, това е част от развитието на имиджа й и е един от основните маркетинг елементи. Разбира се, силните и отличителни комуникации и рекламни инструменти са тези, в които си струва да се инвестира в днешно време. В условията на икономическата криза и ограничените бюджети за реклама, с които повечето големи компании трябва да се справят, се използват именно новаторските и творческите идеи, защото те винаги биват забелязани и запомнени от потребителите.

- А какви мерки предприема компанията във връзка с финансовата криза?

- Загорка АД е фирма с дългогодишни традиции и доказано успешна политика за управление. Нашата практика показва, че не трябва да изпадаме в състояния на краткосрочно планиране, а да се съсредоточим върху главните цели и да бъдем гъвкави, да прогнозираме предвидливо промените на пазара, както и възможни кризисни ситуации. Ето защо смея да кажа, че на практика Загорка не е променила политиката си заради кризата.
Просто сме станали по-предпазливи и точни - отделяме допълнително внимание върху рационалното усвояване на паричните средства и преценяването на реалните нужди и използването на доказани практики.

Рууд ван ден Ейнден


- Кои са основните ви задачи като мениджър на компания, която е лидер в пивоварния бизнес у нас?
- Искам да сме сигурни, че при нас работят и продължават да работят най-добрите хора в различни сфери. Бих искал да подготвя компанията за променящите се пазарни условия, като например нарастването на пазара на големи вериги супермаркети, с което имам опит. Миналата година бе успешна за Загорка и целта ми е да запазим силата, която ни доведе до високите резултати.
Интервю на вестник Пари

Кой е Рууд ван ден Ейнден

Рууд ван ден Ейнден е роден на 22 април 1969 г. в Холандия. Завършил е бизнес икономика в Erasmus University Rotterdam. Започва своето професионално развитие като обучаващ се в мениджърския отдел на Heineken (1994-1995). След това до 2002 г. Ейнден започва работа в Unilever на различни позиции. През 2002 г. заема позицията директор Продажби в Duyvis snack nuts company/Sara Lee, а през 2004 г. поема позицията генерален мениджър на същата компания. През 2007 г. той се връща в Heineken, Холандия, на поста директор продажби Топъл пазар (магазини и супермаркети). От началото на април тази година той е новият генерален мениджър на Загорка АД. Женен, с три деца.

Още новини