Начало Новини Актуално Загорка АД увеличи пазарния си дял през 2010 г.

Загорка АД увеличи пазарния си дял през 2010 г.

Актуално
Загорка - Рууд ван ден Ейнден

Предизвикателство е да спечелиш повече клиенти, когато пазарът е залят с евтина бира, казва Рууд ван ден Ейнден, изпълнителен директор на Загорка АД. Заради икономическата криза пазарът на бира в България през 2010 г. се  сви с 6%. Но Загорка успя да увеличи пазарния си дял от 37% през 2009 г. на 37,6% за първите девет месеца на 2010 година.

- Господин Ейнден, успя ли „Загорка“  АД да запази пазарния си дял и през 2010 г.?
- Поради влиянието на икономическата криза пазарът на бира в България през 2010 г. се  сви с 6%. В тези трудни условия „Загорка” успя да увеличи пазарния си дял от 37% през 2009 г. на 37,6% за първите девет месеца на годината (по данни на AC Nielsen), което е безспорен успех за нашата компания. Така ние запазваме лидерските си позиции на пазара на бира в България.

- Винаги сте казвал, че „Загорка“ успява да бъде лидер на пазара на бира у нас, заради умението да развива своите марки. Как постигате това развитие?
- Ние развиваме марките на „Загорка” основно по два начина. На първо място това е отличителността на нашето портфолио. Търсим най-подобаващия начин да отличим марката Загорка на пазара, така че хората да я разпознават все по-добре сред останалите бири. Стремим се да създадем емоционална връзка между бранда и самия консуматор. Затова и представяме повече новости на пазара, не толкова като нови продукти, а като начин за добра комуникация с клиентите и потребителите ни. Стремим се да отговорим на изискванията на нашите консуматори. Такава е например целта и на инициативата на Ариана „Аматьори срещат професионалисти”, която стартирахме на национално ниво тази година. В турнира взеха участие повече от 12 000 души, което му даде висока публичност. Тази платформа е конкретен пример за това как свързваме консуматора с отделния бранд. Аналогично, решението ни да спонсорираме българския филм „Мисия Лондон” дойде след обстойно маркетингово проучване, което ни показа, че ходенето на кино е пряко свързано с консуматорите на бирата Загорка.
Второто нещо, което правим за развитието на марките си, е актуализацията на портфолиото ни. В тази посока вече имаме набелязани конкретни инициативи за 2011 г. Въпреки че кризата повлия сериозно на бизнеса, нашата компания не намали средствата, предвидени за  развитието на портфолиото си. През последните години марките Загорка и Ариана бяха доста иновативни на пазара. Истинско предизвикателство е да спечелиш повече клиенти във време, когато на пазара има предимство евтината бира.

- Успя ли „Загорка“ да изпълни инвестиционния си план за 2010 г.?
- През деветте месеца от началото на годината успяхме да реализираме основните си инвестиционни намерения. Закупихме повече от 1000 охладителни системи, стотици инсталации за наливна бира, които са уникални за българския пазар и са разработка на Heinеken. Предстои да закупим нов филтър за пивоварната ни в Стара Загора, като тази инвестиция ще бъде реализирана през февруари следващата година с финализирането на проекта по инсталацията. Филтрацията е основната стъпка в производствения процес, която осигурява качествен продукт, затова и тази инвестиция е особено важна за нашата работа. Предстои да модернизираме складовете за малц, както и да изградим нов склад във фабриката, който ще бъде позициониран на мястото на стара сграда. Ще реализираме и редица други проекти, свързани с по-малки инвестиции, които ще продължават да поддържат фабриката по-чиста, по-безопасна и отговаряща на всички европейски изисквания.

- Какво включва програмата Ви за корпоративна социална отговорност?
- Програмата ни за корпоративна социална отговорност е част от глобалната платформа на Heinеken „Да създадем по-добро бъдеще”, която стартира от тази година. Основната й цел е в рамките на следващите 10 години до 2020 г. да позиционира Heineken като „най-зеленият” международен пивопроизводител, което се измерва с индекса на Dow Jones за устойчиво развитие. Ние ще развием всички стратегически иницативи, които корпорацията разработва и ще стартираме специални програми на локално ниво.

- Какво конкретно включват тези инициативи и проекти?
Първата основна насока в тази платформа е да се намалят количествата изразходвани енергия и вода. Действително, през последните години ние успяхме значително да редуцираме консумацията на енергия и на вода и продължаваме да подобряваме тези резултати. Всички охладителни системи, които разпространяваме на пазара, са енергоспестяващи. Програмата ни за корпоративна социална отговорност включва и отношението, което имаме, както към служителите си, така и към партньорите, с които работим. Инвестирахме много средства в обезопасяването на пивоварната и в обучението на персонала. В национален план ще подкрепим инициатива, насочена към отговорната консумация на алкохол, която е насочена преди всичко към непълнолетните. Днес убедително може да кажем, че „Загорка” АД е една от най-модерните компании, отговарящи на всички съвременни европейски изисквания. Ще продължим да развиваме нашата дарителска програма и през 2011 г., като предвиждаме да дарим 100 000 лв. за реализирането на различни общественозначими проекти в Старозагорски регион.

- Има ли новости около реализирането на дарителската програма на „Загорка” АД?
За първи път на конкурсен принцип ще дадем възможност на желаещите да кандидатстват и спечелят необходимите им средства, предвидени в  дарителската ни програма.  Средствата ще бъдат разпределени в три насоки, които кореспондират с корпоративните ни ценности и считаме, че са важни за жителите на региона: околна среда, образование и здравеопазване. Всички участници ще трябва да представят първо своите идеи и да изложат ясно предложение и план за тяхната реализация.  По този начин ще можем да гарантираме, че инвестицията ще бъде оползотворена за един добре обмислен и значим проект, както и да проследим неговото изпълнение. В началото на следващата година ще обявим условията и критериите, по които ще бъдат оценявани и избирани проектите.

- Кои ще бъдат акцентите в работата Ви като Изпълнителен директор на „Загорка“  през 2011 г.?
- Намерението ми е да гарантирам наличието на всички необходими условия, за да продължим още по-бързо и по-уверено своето развитие напред.  Целта ми през 2011 г. ще бъде успешно да преминем трудния период на икономическа криза и да навлезем с по-добри темпове на растеж в годините след кризата. Нашата компания винаги е вярвала, че успехът произлиза не само от инвестицията в производството, но и от инвестицията в хората. Тази формула ще ни донесе успех и в бъдеще.

Интервю на изданието на вестник Пари Гепард, Бизнесът 2010, Регион Юг, Сашка Панайотова


Рууд ван ден Ейнден

Още новини