Начало Новини Актуално Загорка АД организира Ден на доброволчеството в Стара Загора

Загорка АД организира Ден на доброволчеството в Стара Загора

Актуално
Анна Великова и Нина Владимирова

Загорка АД спечели наградата Заедно 2011 на фондация Работилница за граждански инициативи. На официална церемония пивоварната бе отличена в категорията Най-добро сътручничество между бизнеса и неправителствена организация за успешното реализиране на Дарителска програма Създаваме по-добро бъдеще в партньорство с фондация Обществен дарителски фонд – Стара Загора (ОДФ).

Тази година Загорка АД обнови дългогодишната си корпоративна програма за дарения и развитие на общността на територията в Стара Загора и я реализира посредством публичен конкурс през месец март. Новият механизъм отговаря и на новата глобална платформа за устойчиво развитие и КСО на компанията – Създаваме по-добро бъдеще, която изразява амбицията на Загорка АД (както и на Хайнекен на световно ниво) да бъде най-зелен пивовар, съобщиха от пресцентъра на пивоварната.

Това не е първата награда на Загорка АД за дарителската й инициатива – в края на март компанията бе отличена за Дарител на 2010 г. Още по-голямо признание програмата получи след като бе презентирана в края на месец май в Европейския парламент по време на кръгла маса за ролята на европейските пивовари в развитието на местните общности. Там инициативата на Загорка АД, представена на форума от Даниела Димитрова - изпълнителен директор на ОДФ – Стара Загора, направи впечатление с новоразработения механизъм, гарантиращ прозрачност и целенасоченост в реализирането на проекти с най-голямо въздействие върху местната общност.

В момента от пивоварната са фокусирани над подготовката на нов проект от платформата Създаваме по-добро бъдеще. На 14 юли Загорка АД ще организира Ден на доброволчеството, в който служителите на компанията ще се съберат в парк Бедечка около езерото Загорка, за да облагородят пространството. Ще бъдат поставени нови кошчета за боклук, инсталирани нови пейки и ремонтирани настоящите. Доброволците ще почистят и съберат разделно отпадъците на територията на парка около езерото. Мероприятието ще стартира в 14:00 часа от специално обозначен сборен пункт в непосредствена близост до езерото (в западната му част). Инициативата е отворена за всички жители на град Стара Загора.

Доброволческите дейности на пивоварна Загорка се осъществяват под патронажа на Община Стара Загора, както и с подкрепата на Екопак България.

 

* * *

На 5 юли в София, „Работилница за граждански инициативи” връчи шестите годишни награди за благотворителност „Заедно”.

Съвместно със своя партньор „Загорка” АД, Обществен дарителски фонд – Стара Загора получи награда в категорията  Най-добро сътрудничество между бизнес и НПО за създаване на цялостна концепция на фирмата за подкрепа на местната общност. В резултат на това сътрудничество беше изготвена и реализирана дарителската програма „Създаваме по-добро бъдеще” по която са подкрепени 10 проекта в Област Стара Загора.

„Това е четвъртата награда „Заедно”, която печели Обществен дарителски фонд”, отбеляза изпълнителния директор Даниела Димитрова. „Радвам се, че след като бяхме поканени от „Пивоварите на Европа” да представим дарителската програма „Създаваме по-добро бъдеще” пред депутати от европарламента в Брюксел, сега тя бе оценена и на национално ниво.”

Журито награди и номинацията на Обществен дарителски фонд – Стара Загора в категория Частен дарител с кауза. Наградата е за Илия Дичев за неговия цялостен принос за повишаване качеството на учебния процес чрез подобряване на материалната база на училищата в Стара Загора. Неговите целеви дарения са предназначени както за подобряване на материално-техническата база, включително за подобряване на условията не само за учене, но и за спорт в училище, така и за стимулиране на успехите на ученици и учители.

Събитието уважиха множество високопоставени  личности, чуждестранни  дипломати и разбира се, членовете на журито, между които Омбудсманът на България г-н Константин Пенчев, Надя Шабани, Председател на Държавната агенция за закрила на детето, Даниела Владимирова, водеща на Новините на ТВ7, Камен Колев, зам. председател на БСК, Иван Бедров, Гала и др.

Чуждестранните дипломати, г-жа Катрин Барбър, временно управляващ посолството на Великобритания, г-жа Сюзън Сатън, заместник посланик на САЩ за България, г-жа  Дагфрид Йортхул, временно управляващ посолство на кралство Норвегия и г-н Тошио Сугиура, заместник ръководител на мисията на посолството на Япония също уважиха събитието и връчиха някои от наградите.

Още новини