Начало Новини Актуално Загорка АД изгражда първата зелена сграда в България

Загорка АД изгражда първата зелена сграда в България

Актуално
Рууд ван ден Ейнден

Изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров дадоха старт на изграждането в пивоварната на нов склад от затворен тип. Той ще бъде първата зелена сграда в системата на Хайнекен в целия свят и първа по рода си в България.

Новият обект ще бъде сертифициран по BREEAM - световно признат метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от такъв тип. С цел максимална енергийна ефективност ще бъде внедрено LED осветление, както и соларни панели. Питейната вода ще се спестява тъй като за технически нужди ще се използва дъждовна вода, събирана в специална система. Температурата в складовата част ще се поддържа с много добра изолация и бързи врати, без охладителна и отоплителна система.

Площта на новия склад е около 3 000 кв. м, а инвестицията е в размер на над 2 млн. лева. Обектът ще бъде завършен до края на април 2012 г.

Загорка склад склад Загорка склад

 

Прессъобщение

Загорка започва изграждането на нов зелен склад в Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров даде старта на строителните дейности

С официална церемония започва изграждането на нов склад за готова продукция в пивоварна Загорка. Кметът на община Стара Загора г-н Живко Тодоров, заедно с ръководството на компанията, ще даде началото на строителните дейности по склада. Сред гостите на събитието ще бъдат също така зам. кметът г-н Йордан Николов и председателят на общинската комисия г-н Емил Христов.

Загорка бира

В началото на 2011 Загорка АД стартира  дългосрочен проект за оптимизиране на складовите пространства и логистичните процеси на територията на пивоварната, който се осъществява на два етапа. В рамките на проекта се предвижда да бъде разширена складовата база за съхранение на готова продукция и амбалаж. Напълно в духа на амбицията на компанията да бъде зелен пивовар, бъдещата сграда ще бъде сертифицирана по BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – световно признат метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип. Това ще бъде първата сграда, проектирана и изградена по метода BREEAM, сред всички пивоварни компании на Хайнекен по света, както и сред първите подобни сгради в България. Консултант по проекта е г-н Андреа Момерин, който е сред четиримата сертифицирани оценители по BREEAM в България и партньор на BREEAM  International.

Някои от иновативните зелени характеристики на новото съоръжение ще бъдат:

  • Поддържане на изискуемата температура в складовата част без охладителна и отоплителна система, посредством по-добра изолация, бързи врати, естествена вентилация и принудителна циркулация на въздуха
  • Максимално използване на естествената дневна разсеяна светлина с цел намаляване консумацията на електричество за осветление чрез използването на LED технология и иновативната система “Solar Tube”
  • Система за събиране и използване на дъждовната вода с цел намаляване използването на питейна вода

Предвижда се в склада за готова продукция също така да бъде изградена BMS (Building Management System) – компютърно базирана система, която контролира и управлява всички процеси – осветление, вентилация, противопожарна система, с оглед поддържане на работните условия при минимална енергийна консумация.
Площта на новия склад за готова продукция е близо 3 000 кв.м. като стойността на инвестицията възлиза на над 2 милиона лева. Очаква се изграждането на новия склад и въвеждането му в експлоатация да се случи през април 2012.

Строителните дейности по закрития склад са вторият етап от проекта за оптимизиране на складовата база и логистичните процеси в пивоварната. В момента се приключва изграждането на започнатата през август открита складова площадка и предстои нейното пускане в експлоатация. Новите съоръжения в старозагорската пивоварна са част от плановете на компанията за реализиране на платформата за устойчиво развитие Създаваме по-добро бъдеще и ще бъдат напълно съобразени с актуалните зелени технологии и изисквания. Всички тези инициативи затвърждават позицията на Загорка АД като най-модернизираната и иновативна пивоварна в страната ни.

Още новини