Начало Новини Актуално Загорка АД инвестира в еко технологии при оптимизирането на пивоварната

Загорка АД инвестира в еко технологии при оптимизирането на пивоварната

Актуално
Загорка

Започна изграждането на нова складова площадка на територията на пивоварна Загорка. След като в началото на април 2011 година беше съборен т.нар. склад Тоника в завода (включително и административната сграда към него), компанията инвестира в оптимизиране на складовите пространства и построяването на нови такива.

Дългосрочният проект предвижда да бъдат разширени помещенията за складиране на готова продукция и амбалаж, с което се цели повишаване капацитета и подобряване логистиката на пивоварната. Реализирането му ще се осъществи на два етапа.

Със строителните дейности тази седмица започва първият етап – изграждане на  открит склад за амбалаж с общ размер 10 262 кв.м. В началото на годината „Загорка” АД започна проектирането на складовите помещения и непосредтсвено след оформянето на проекта покани фирми, които да участват със свои предложения по изпълнението му. След оценката им, компанията се спря на „Строител ВД” ООД за изпълнението на открития склад. Стойността на инвестицията за реализирането на този етап от проекта възлиза на близо 1 млн. лева, предназначени за складовата площадка, която се очаква да бъде приключена в края на месец октомври тази година.

пивоварна Загорка Стара Загора

След първия етап, в началото на ноември месец ще започне и изграждането на нов склад за готова продукция в пивоварната. Неговата площ ще възлиза на близо 3 000 кв.м. Напълно в духа на амбицията на Загорка АД да бъде зелен пивовар, новата постройка ще бъде сертифицирана по BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – най-широко използваният метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип. Новата придобивка на пивоварна Загорка ще бъде първата сграда, проектирана по този метод, сред 140-те пивоварни компании на Хайнекен, опериращи в над 70 страни по света. Преди старта на строежа предстои да се извърши екологично обследване на терена, което ще се проведе в рамките на следващия месец.

Новите съоръжения в старозагорската пивоварна са част от плановете на компанията за реализиране на платформата за устойчиво развитие Създаваме по-добро бъдеще и ще бъдат напълно съобразени с актуалните зелени технологии и изисквания. От „Загорка” АД работят и върху други новости, свързани с производствените процеси на пивото – инсталиран е нов филтър, който е на последен етап от въвеждането в експлоатация преди началото на есента. В допълнение, компанията е инвестирала и продължава да инвестира в оптимизация на съществуващото съоръжение за транспортиране на малц и редица подобрения в лабораторията. Всички тези инициативи затвърждават позицията на Загорка АД като най-модернизираната и иновативна пивоварна в страната ни.

 

Още новини