Начало Новини Актуално Загорка АД финансира с 80 000 лева екологични проекти

Загорка АД финансира с 80 000 лева екологични проекти

Актуално

Стара ЗагораЗагорка АД стартира публичен дарителски конкурс. За трета поредна година водещата пивоварна компания ще дари средства за реализирането на екологични проекти. След направено проучване сред обществеността на Стара Загора и служителите на пивоварната са определени и конкретните области, в които компанията ще търси проектите: Зелени градоустройствени елементи и Природосъобразно използване на ресурсите. Общата сума на даренията е 80 000 лева.

Тази година програмата за корпоративно дарителство има ново име: Загорка Зелен Фонд, което ясно изразява амбицията на компанията да бъде зелен пивовар и насочва към типа проекти, които Загорка АД желае да подкрепи. По време на официална пресконференция, с която бе даден стартът на публичния конкурс, изпълнителният директор на компанията Николай Младенов коментира: Като финансово стабилна компания, ние инвестираме средства не само в иновации и нашето портфолио, но и за развитието на местната общност и опазването на околната среда. Горди сме, че успяваме да правим това дори в условията на криза и предизвикателни времена. Като бизнес лидер се стремим да даваме пример какво означава устойчивото развитие и да създаваме по-добро бъдеще за поколенията след нас.

До участие в програмата се допускат юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, като основното изискване към проектите е те да бъдат реализирани на територията на област Стара Загора. Възможно е и участието на сдружения от граждани с помощта на партньорството на неправителствена организация. Продължителността на програмата е седем месеца (май – ноември, 2013), в които се включват пет месеца за реализация на отличените проекти (юли – ноември, 2013). Партньор в провеждането на инициативата продължава да бъде Обществен дарителски фонд – Стара Загора. С обявяването на старта на програмата започва и приемането на идейни проекти в посочените области. Условията за участие в конкурса са посочени на корпоративния сайт на Загорка АД и сайта на ОДФ.

Десет членно жури ще оценява кандидатстващите проекти по следните критерии: приложимост, целева група, въздействие върху общността и оригиналност / нестандартност на проектите. За да бъде максимално прозрачен процесът на избор на печелившите проекти, освен гласовете на журито, тази година компанията дава възможност за публично гласуване на сайта си, където обществеността ще може да подкрепи своите любими проекти. Събраните резултати по всеки от проектите ще дадат един глас в крайната оценка на журито. Победителите в конкурса, които ще получат дарения за реализацията на идеите си, ще бъдат обявени на официална церемония през юни.

На 08.05. (сряда) от 14,30 часа в лекционната зала на Регионален исторически музей - Стара Загора ще се проведе информационна среща, на която всички желаещи да вземат участие в дарителския конкурс Загорка Зелен Фонд ще могат да получат допълнително насоки и указания за условията на програмата.

Жури за оценка на проектите:

  • Представители на Загорка АД – Николай Младенов, Невен Маджаров, Нина Владимирова
  • Емил Христов – председател на Общински съвет - Стара Загора
  • Арх. Петър Киряков – член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България (КАБ) и председател на Регионалната колегия на КАБ – Стара Загора
  • Тодор Бургуджиев – председател на ЕКОПАК, организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки
  • Елена Стоева – председател на УС на Зелени Балкани – Стара Загора  
  • Евгения Друмева – гл. редактор на vesti.bg
  • Асен Ненов – независим експерт, eколог, привърженик на идеята за устойчиво развитие и гл. редактор на www.energyonline.bg.
  • Ива Дойчинова – журналист, радио и телевизионен водещ, защитник на зелените каузи
  • Публичен глас на обществеността (чрез гласуване на сайта на компанията)

Програмата се реализира с медийната подкрепа на vesti.bg, в партньорство с Обществен дарителски фонд – Стара Загора и съдействието на информационния портал за неправителствените организации в България: ngobg.info.

Даниела Димитрова и Николай Младенов

Още новини