Начало Новини Актуално Загорка АД дарява 100 000 лева за екопроекти

Загорка АД дарява 100 000 лева за екопроекти

Актуално
Загорка

Пивоварният лидер в България Загорка АД стартира за втора поредна година дарителската си програма Създаваме по-добро бъдеще. Компанията осигурява 100 000 лева за проекти, насочени към опазване на околната среда. Те трябва да бъдат свързани с рециклиране, опазване на водите и енергийна ефективност, съобщи Анна Великова, мениджър Корпоративни комуникации в дружеството.

За разлика от 2011 г. през тази година могат да кандидатстват юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, като условието е дейностите по проекта да бъдат изпълнявани на територията на област Стара Загора.
Формулярите ще бъдат публикувани на сайта на Обществен дарителски фонд - Стара Загора, който е партньор на Загорка АД при реализирането на програмата.

Крайният срок за кандидатстване е 31 март. На 6 март от 16,00 часа в лекционната зала на Регионален исторически музей ще се проведе информационна среща, на която ще бъде дадена допълнителна информация за проектната документация. Одобрените идеи ще бъдат оповестени на церемония на 3 май в пивоварната в Стара Загора.

Журито ще включва представители на общинска, областна администрация, на ОДФ - Стара Загора, на РИОСВ, на независими организации като Горичка и Европейската фондация за климата. Основните критерии, по които ще бъдат оценявани проектите са: приложимост, целева група, въздействие върху общността и оригиналност, каза още Анна Великова.

През 2011 г. пивоварната дари 100 309 лева за 10 одобрени проекта в сферата на здравеопазване, образование и околна среда.

Второто издание на дарителската програма на Загорка АД беше представена в Община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров изрази своята благодарност към социално-отговорната политика на дружеството, която допринася за европейския облик на града. Загорка наистина показва как трябва да се развива бизнес в 21 век и всички компании трябва да вземат пример от нея, каза още г-н Тодоров.

Кризата засегна и пивоварния бранш. През 2011 г. българите са изпили с 5% по-малко бира спрямо предходните години, но нашата компания продължава да се придържа към три основни принципа, заяви изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден. Ще подкрепяме винаги развитието на основните ни брандове: Загорка, Ариана и Хайнекен, за да бъдат най-интересни от потребителите. Ще продължим да въвеждаме иновации като новата бутилка на Ариана и Загорка Резерва, каза още той.

Пивоварната ще продължи да инвестира в ново оборудване, в зелени технологии, в дарителски програми и в обучение на персонала.

В рамките на Хайнекен има вътрешно оценяване и през декември Загорка АД постигна своите най-високи резултати и е в Топ 10 сред пивоварните на световния гигант за Централна и Югоизточна Европа.
Пазарният дял на Загорка в България е 31,2%, съобщи Рууд ван ден Ейнден.

За дарителската програма Създаваме по-добро бъдеще Загорка получи множество награди. Тя беше представена и като добра практика на кръгла маса в Европейския парламент.

Загорка Загорка Загорка Загорка

 

Прессъобщение

За втора поредна година продължава обновената дарителска програма Създаваме по-добро бъдеще

„Загорка” АД стартира тазгодишното издание на своята дарителска програма Създаваме по-добро бъдеще. На официална пресконференция в Община Стара Загора от ръководството на пивоварната обявиха фокуса на дарителската инициатива и всички изисквания за участие в публичния конкурс за набиране на предложения. В пресконференцията взеха участие Недялко Недялков – Областен управител на Стара Загора, Живко Тодоров – кмет на Стара Загора, Рууд ван ден Ейнден – изпълнителен директор на „Загорка“ АД, Анна Великова – мениджър корпоративни комуникации на „Загорка“ АД и Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора.

Тази година проектите за реализация следва да бъдат в област Околна среда, като конкретните насоки са: Рециклиране, Опазване на водите и Енергийна ефективност. Общата сума, която ще бъде дарена от старозагорската пивоварна за опазването на околната среда е 100 000 лева.

До участие в програмата се допускат юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, като основното изискване към проектите е те да бъдат реализирани на територията на област Стара Загора.

Продължителността на програмата е девет месеца (март – ноември, 2012), в които се включват шест месеца за реализация на отличените проекти (май – октомври, 2012). За успешната и обективна реализация на програмата „Загорка” АД си сътрудничи с Обществен дарителски фонд Стара Загора. С обявяването на старта на програмата започва и приемането на предложения в посочените насоки на сайта на фонда: http://www.fund-sz.org/.

На 06.03. (вторник) от 16:00 ч. в лекционната зала на Регионален исторически музей ще се проведе информационна среща, на която всички желаещи да вземат участие в Създаваме по-добро бъдеще, ще могат да получат допълнително насоки и указания за условията на програмата.

Оценката на проектите и изборът на победители ще бъде направен от представително жури. За да бъде процесът максимално прозрачен „Загорка” АД отново включи в състава на оценяващата комисия представители на общността в лицето на общинска и областна администрация и ОДФ – Стара Загора. Тази година към състава на комисията се присъединяват и представители на РИОСВ, на независими организации, като Горичка и Европейската фондация за климата и на изданието Дневник, което е медиен партньор на инициативата.

Допуснатите до участие предложения ще бъдат оценявани по следните основни критерии: приложимост, целева група, въздействие върху общността и оригиналност/нестандартност на проектите. Бенефициентите, които ще получат дарения за реализацията на идеите си, ще бъдат обявени на официална церемония в началото на месец май.

След като през изминалата 2011 година програмата на Загорка получи редица признания и награди (бе представена в Европейския парламент на кръгла маса за ролята на европейските пивовари в развитието на местните общности; през юли 2011 „Загорка” АД спечели наградата ЗАЕДНО на фондация „Работилница за граждански инициативи” в категория добро сътрудничество между бизнеса и неправителствена организация, а на 24.02.2012 г. бе отличена на трето място в Годишните награди за отговорен бизнес, организирани от Българския форум на бизнес лидерите в категорията – Инвеститор в обществото), от водещата пивоварна са категорични, че ще продължат да развиват добрата дарителска традиция в дългосрочен план.

Още новини