Начало Новини Актуално Задушлив смог над Ново село - вчера рано сутринта

Задушлив смог над Ново село - вчера рано сутринта

Актуално

Жители на с. Ново село, разположено край полигон "Змейово", вчера съобщиха в редакцията на Старозагорски новини, че сутринта около 5 часа селото им е осъмнало в задушлив смог. Те не можаха да определят точния му мирис, но бяха сигурни, че най-осезателно са го усетили в гърлата си, тоест въпросният смог е предизвикал дразнене. Той се е разсеял около 7 часа.

За последен път подобна аномалия те наблюдавали преди около месец. Хората са категорични, че в никакъв случай не става въпрос за природна мъгла, тъй като през годините на обгазявания вече ясно различават природните от неприродните явления. И обясниха пред медията ни, че когато над селото има природна мъгла, разсейването й започва отдолу нагоре. А когато имало задушливи смогове, те се разсейват в обратната посока -  първо отгоре, а след това в ниските части. Още едно категорично мнение изказаха: че задушливият смог идва откъм полигона и вчерашният случай бил една от двете му разновидности. В първата той преминавал през селото като поток на река, само че смрадлив и въздушен, пише вестник Старозагорски новини.
Измервателните станции на РИОСВ - Стара Загора, вчера (както вече близо 30 дни) не отчетоха нито една наднормена стойност на наблюдаваните атмосферни замърсители. Любопитни обаче бяха стойностите на хлороводорода, замерени от станцията в Остра могила (близко до Ново село село). След като в продължение на часове хлороводородът (замърсител, отделян при унищожаване на боеприпаси, според доклад на МО) е бил под 1 микрограм на куб.м, в 5.00 часа той скача до 13 микрограма, в 7.00 часа е около 10 микрограма, а след това отново рязко спада.
И двете станции край полигон "Змейово" - в Остра могила и Ръжена, вчера отчитаха наличие на бойното отровно вещество фосген... и на циановодород, но стойностите им бяха под 1 микрограм на кубичен метър. Според фирмата, която поддържа двете станции, стойности до 1 микрограм могат да минат и за техническа грешка на уредите... но тях ги има почти всеки ден. А в отделни дни, както случая на 18 февруари в Остра могила, те достигнаха до 3 микрограма. Тоест грешката не е била в уредите.

Още новини