Начало Новини Актуално Задържани са трима, източили над 400 000 лв. ДДС по сделки с ТЕЦ Марица изток 2

Задържани са трима, източили над 400 000 лв. ДДС по сделки с ТЕЦ Марица изток 2

Актуално
Стара Загора

Трима души от Варна, Провадия и Раднево са задържани за източване на ДДС по реални сделки с ТЕЦ Марица изток 2. До момента установените щети, нанесени на държавата са за около 410 000 лв. Сигналът за данъчното нарушение е подаден от ръководството на централата през август 2009 г. в Окръжна прокуратура - Стара Загора. Той е постъпил след приключила данъчна ревизия от НАП.

Обвинението е образувало досъдебно производство за документна измама, което е възложено за разследване на ОДМВР – Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.
В резултат на проведените оперативно мероприятия и процесуално-следствени действия от сектор Противодействие на икономическата престъпност под ръководството на Окръжна прокуратура, около 21.00 на 2 декември в Стара Загора са задържани А.К., на 54 г. от Варна, Д.Г., на 34 г. от Провадия. Те са планирали и осъществили престъпната схема, чрез която е ощетено държавното дружество. На следващия ден е задържан и съучастникът им - В.К., на 35 г. от Раднево. Със съдействието на ОДМВР – Варна и Сливен са извършени проверки на девет адреса, ползвани от извършителите, при които са иззети счетоводни документи, имащи отношение към престъпната дейност. Установено е, че тримата са осъществили незаконно приспадане на данъчен кредит и укриване на данъчни задължения, които са превъртали чрез 10 търговски дружества, ригистрирани във Варна, София, Велико Търново и Свищов. Фирмите са доставяли части, технологично оборудване и консумативи на ТЕЦ Марица изток 2, след спечелени търгове.
Топлеелектрическата централа е плащала своите задължения към тях, но те "забравяли" да възстановят ДДС-то в държавната хазна.
В момента в Окръжен съд - Стара Загора се провежда заседание за налагане на постоянни мярки на задържаните.

Още новини