Начало Новини Актуално Задържана е организирана престъпна група за компютърни кражби на банкови данни и пране на пари (видео)

Задържана е организирана престъпна група за компютърни кражби на банкови данни и пране на пари (видео)

Актуално
Разбита организирана престъпна група

Организирана престъпна група за компютърни измами, източване и пране на пари беше задържана при акция Трансферите, проведена от сектор Икономическа полиция - Стара Загора и Окръжна прокуратура. Ядрото на групата е от Стара Загора. Арестувани са организаторът й 42-годишният Миро, известен с прякора Тапира,  с 10 присъди зад гърба си,и съучастниците му Константин, Светлин и Магда. Установен е и 5-ия участник в групата Драгомир, който има до момента 3 дела.

Престъпната група е наемала валутни мулета - предимно криминално проявени и с психични проблеми лица, които да получат парите по сметките си. Чрез интернет-банкиране парите се превеждат по сметки на въпросните лица. Те получават средствата в България и ги придават на организаторите на организираната престъпна група, съобщи комисар Алекси Алексиев, директор на ОДМВР - Стара Загора.

До момента са установени щети за над 160 000 лева, но тази сума ще нарасне, каза още комисар Алексиев.
Основният организатор на групата Миро е разследван за подобна престъпна дейност в Германия, където има наказателно производство срещу него за същата престъпна схема.

При операцията са извършени претърсвания на шест адреса и в два автомобила, използвани от задържаните. Криминалистите са открили и иззели множество банкови документи /нареждане-разписки; договори за откриване на банкови сметки; договори за предоставяне на платежни услуги; пълномощни; пликове с лого на банки, съдържащи пароли за интернет-банкиране, картончета с изписани номера на банкови сметки/, документи на автомобили, копия на лични карти, преносими и настолни компютри, мобилни телефони, флаш-памети, сумата от 550 евро и др.

Окръжна прокуратура - Стара Загора ще поиска в понеделник налагане на най-тежките мерки Задържане под стража. Съвместно със Сикрет Сървиз и Европол, старозагорските полицаи продължават работа по установяване и на други участници в престъпната схема.


Още новини