Начало Новини Актуално Задържаха група за грабежи в Стара Загора

Задържаха група за грабежи в Стара Загора

Актуално

Служители на МВР - Стара Загора задържаха трима извършители на грабежи над търговски обекти. На 25 декември в 20,45 ч в РПУ – Стара Загора е получено съобщение за грабеж в магазин за хранителни стоки на ул. Ген. Киприянов. Веднага на място е  изпратен полицейски екип, пред когото работещата в обекта 42-годишна жена заявила, че минути по-рано е била нападната в магазина от две лица с плетени маски на главите.

Маскираните я заплашили с нож и й нанесли удари с пръчка по главата, след което отнели част от оборота (320 лв.)  и побягнали. На мястото на инцидента е извършен оглед, при който в близост до обекта е намерен и иззет ножа, с който е извършено престъплението, съобщихо от пресцентъра на ОД на МВР - Стара Загора.

Незабавно са организирани оперативно-издирвателни мероприятия и благодарение на своевременно подадената информация от граждани, около 21.30 ч на същата дата в близост до магазин “Техномеркет”  в кв. “Железник” е заловен единият от извършителите - Г.В., на 3 0 г. от Стара Загора. Установена е самоличността и на втория извършител – Н.Ж., на 29 г., който се укрил и около 17.00 ч. на 26 декември е издирен и задържан. Н.Ж. и Г.В. са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 198, ал.1 от НК.  Около 13.00 ч. на 27 декември в РПУ - Стара Загора е задържан и съучастникът им -  М. З., на 24 г. от Стара Загора.

В хода на разследването е установено, че тримата задържани са  съпричастни към още три грабежа на територията, обслужвана от РПУ - Стара Загора. Деянията са извършени на  22 и 23 декември във времето от 20.30 – 21.30 ч. Лицата са набелязвали малки квартални търговски обекти (аптека и магазини за хранителни стоки). При осъществяване на престъпленията са използвали  черни плетени маски с прорези на очите и ръкавици. Заплашвали търговците с газово оръжие или с нож и отнемали неголеми оборотни суми (между 70 и 150 лв.).
Тримата са многократно задържани за умишлени престъпления, а Н.Ж. е осъждан за кражби, грабеж и измама.  С постановление на Районна прокуратура  Г.В. е задържан за 72 часа, а съучастниците му - за 24 часа, като предстои взимане на мерки за неотклонение и за тях. 
Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на групата и установяване съпричастността им към други извършени деяния продължава.

Още новини