Начало Новини Актуално Зацикли ремонтът на Дома на инвалида в Стара Загора

Зацикли ремонтът на Дома на инвалида в Стара Загора

Актуално

"За голямо съжаление над реализирането на ремонта на обект "Дом на инвалида" в Стара Загора тегне голяма опасност - каза зам.-кметът на Общината проф. Димитър Динев. - Оказа се, че в последния ден от законния срок за обжалване две фирми обжалват процедурата по избор на фирма изпълнител.

Едната е старозагорската фирма "Рудин, Динев, Желев и сие". Тя изобщо не е допусната до отваряне на офертата заради липсващи документи и няма никакви основания и шансове да бъде класирана. (Б.р. - от регистъра по вписванията става ясно, че претендиращата фирма има предмет на дейност "ландшафтна архитектура, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, строителство на спортни съоръжения и строителство на търговски обекти".), пише вестник Старозагорски новини.
Другата фирма е Софийска компания "ПСГ". Тя е с отворена оферта, участва в класирането и е на второ място.
Търга за ремонтиране на Дома на инвалида спечели хасковската фирма "Монолит" АД, чието ценово предложение е с 42 554 лв. по-малко от класираната на второ място фирма "ПСГ". На трето е Строителна компания "Загора" ЕООД, Стара Загора.
Формулата, по която се изчисляват резултатите, беше 10 точки за гаранционен срок, 15 - за срок за изпълнение, и 75 - за предлагана цена. При първия тур "ПСГ" и СК "Загора" имаха равен брой точки - 25. И двете предлагаха 144 месеца гаранция и 60 дни за изпълнение. По тези показатели те "бият" "Монолит" с нейните 120 месеца гаранция и 78 дни за изпълнение.
При отварянето на пликовете с ценовите оферти, на които присъства цялата 9-членна комисия, кандидатите и медиите, се получи пълен обрат. "ПСГ" предложи цена с ДДС 493 485.77 лв., "Загора" - 495 832.22 лв. с ДДС, а "Монолит" - 450 931.93 лв. с ДДС, т.е. с 42 554 лв. по-малко от "ПСГ".
През настоящата година "Монолит" беше едната фирма от строителния консорциум, изпълнил проекта "За децата на Стара Загора - с отговорност и любов", при който бяха ремонтирани 9 училища, детски градини и ясли в Стара Загора.
"Ние нямаме много полезни ходове - каза проф. Димитър Динев. - По настояване и на живеещите в Дома на инвалида, днес (б.р. - 7 септември) изпратихме писмо до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с молба да реагира колкото може по-бързо на обжалванията. Най-благоприятното решение би било, ако отговорът на КЗК е с позволение да продължи процедурата. Другият вариант е казусът да бъде пренесен във Върховния административен съд, което още повече ще усложни нещата. Ако обжалванията все пак приключат за три седмици или един месец и решенията на двете инстанции са положителни за нас, имаме още един малък шанс - да преговаряме с фирмата, класирана на първо място, вместо 78-те оферирани дни, срокът да се съкрати, за да се вмести в определения от Проекта срок до 5 декември т.г."
В Дома на инвалида има социално напрежение. Там все още не са предприети никакви мерки по преместването. Хората тръпнат в очакване и са безкрайно огорчени от реакцията на двете фирми, въпреки призивите, които Общината отправи в лицето на кмета, при абсолютно прозрачната процедура, в името на човещината, да не се предприема обжалване. Въпросът беше поставен на морална основа. За съжаление никакво разбиране не се срещна от фирмите участнички в търга.
Все още има някаква надежда, макар в последния момент, съдбата да се усмихне на хората с големи физически проблеми да заживеят при нормални човешки условия.
На фирмите е пределно ясно, че с обжалването никой няма да спечели - нито жалващата се фирма, нито Общината, нито Домът на инвалида. Средствата се определят година за година и при неспазване на срока се губят окончателно и безвъзвратно.
Одобреният проект е на Министерството на труда и социалната политика и е на стойност 502 000 лева. От тях 128 000 лв. са от бюджета на Общината. Ремонтът се състои в подмяна на външната дограма, входните врати на стаите и санитарните възли, изкърпване и боядисване на коридорите, подобряване на оповестителната инсталация и др.

Още новини