Начало Новини Актуално Зачестяват катастрофите с пешеходци в Стара Загора

Зачестяват катастрофите с пешеходци в Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Анализът на пътната аварийност в Старозагорска област показва, че през настъпилия вече есенно-зимен сезон  значително се увеличава риска от катастрофи с възрастни пешеходци и велосипедисти. Всеки четвърти пътен инцидент в Старозагорска област през изминалите десет месеца на 2010 г. е с участие на пешеходец, като относителният дял на този вид произшествия се е увеличил с пет пункта в сравнение с предходната година.

От началото на годината катастрофите с участие на пешеходци са 84 (с 9 повече от същия  период на 2009 г) и при тях са загинали 7 граждани и са пострадали 83-ма (също с 9 повече, отколкото през миналата година). 23 са катастрофите с участие на велосипедисти от началото на 2010 г., което съставлява 7% от злополуките през периода, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.
През есента пешеходците са най-застрашени в градовете, по улиците с интензивно движение и то в периода на здрач и през цялата вечер. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 - 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците по платното. Застрашени през този период са и велосипедистите. Въпреки значителното намаляване на светлата част на денонощието, поради сравнително топлото за сезона време по улиците в градовете, а и извън тях, все още се движат значителен брой велосипедисти. Голяма част от тях пренебрегват правилата за движение, облечени са в тъмни дрехи и в повечето случаи управляват технически неизправни велосипеди – без устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и без светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Това създава сериозни рискове както за самите тях, така и за останалите участници в движението.
За повишаване отговорността и дисциплината на участниците в движението и намаляване на рисковете за настъпване на пътни инциденти с участието на пешеходци и велосипедисти сектор “Пътна полиция”– Стара Загора проведе специализирана полицейска операция. В петък вечер - от 17.00 до 19.00 ч. пътните полицаи осъществяваха засилен контрол на характерни конфликтни точки в града: на натоварените кръстовища на ул. “Христо Ботев” с “Хаджи Димитър Асенов”, на ул. “Августа Траяна” с “Хаджи Димитър Асенов”, на бул. “Славянски” с ул. “Руски”, по наскоро отворената за движение на всички видове МПС ул.”Гурко” в участъка между бул. “Патриарх Евтимий” и “Хаджи Димитър Асенов” и на кръстовището на бул. “Цар Симеон Велики” и ул.“Руски”, където интензивния автомобилен поток в пиковите часове пресича пешеходната зона, по която се придвижват и велосипедисти. По време на акцията бяха констатирани 16 нарушения на Закона за движението по пътищата, от които  три за управление на МПС без използване на обезопасителни колани, две - за управление на МПС с нередовни документи, три - за неспазване на пътна маркировка, едно за управление на МПС с техническа неизправност,  две -  за отнемане на предимство на пешеходци и др. Наложени бяха санкции също на един пешеходец и двама велосипедисти. Десетки други пешеходци, велосипедисти и дори скейтъри, извършили по.незначителни нарушения, бяха само предупредени от полицейските служители.
В акцията на пътните полицаи се включиха и доброволците от комисията по превенция към Младежки общински съвет, които спечелиха нови съмишленици на своите кампании за разумно и отговорно поведение на пътя. След като се включиха в подписката на МОС, много нарушители и изрядни участници в движението получиха  нагръден стикер за съпричастност към кампанията “Мисли за мен, когато шофираш”, както и плакат “Бъди колегиален”, издаден по инициатива на други две младежки организации - STZCARFANS и ASK Рали тийм. 
От началото на 2010 г. пътните полицаи в областта са санкционирали 325 водачи, отнели предимство на пешеходци, като установените нарушения от този вид са 89 повече в сравнение с миналата година. За нарушение правилата на движение са глобени и близо 200 пешеходци.  
От Пътна полиция предупреждават, че контролът за спазване правилата на движение от велосипедисти и пешеходци ще продължи.

Още новини