Начало Новини Актуално Забранява се риболовът през 2010 г. във водни обекти на територията на цялата страна

Забранява се риболовът през 2010 г. във водни обекти на територията на цялата страна

Актуално

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури налага забрана на риболова за цялата 2010 година в крайбрежните зони и вътрешни водоеми на страната с всякакъв вид риболовни уреди и средства, съгласно заповед на министъра на земеделието и храните, съобщиха от агенцията. Забраната е свързана с необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на популациите от риба и други водни организми в определените рибностопански обекти.

Във водите на Черно море се забранява стопанският риболов в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост до 1 км от бреговата ивица, с изключение на риболова в зоните на действие на специализираните уреди за стопански риболов (даляни), предаде Агенция Фокус.
Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид тралиращи риболовни уреди в крайбрежнитс зони, както следва: от нос „Сиврибурун” до устието на р. Камчия в тримилната зона; от устието на р. Камчия до нос „Емине” в едномилната зона; в зоната, ограничена от бреговата ивица до линията нос „Емине” - фар „Несебър”; в зоната, ограничена от бреговата ивица до линията фар „Несебър” - с. Черноморец. Южен нос; от с. Черноморец, южен нос до устието на р. Резовска в едномилната зона. Забранените за риболов зони са отворени в периода от 15 септември до 15 ноември само за улов на сафрид при допустим прилов на други видове риба до 5 %. При наличие на прилов от квотирани видове след изчерпване на квотата те трябва да бъдат върнати във водата независимо от тяхното състояние.
Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в радиус 500 м. от местата за вливане на топлите води на ТЕЦ "Варна" във Варненското езеро.
Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устията на реките, вливащи се в Черно море, в радиус 500 м. от средата на устието на притока.
Забранява се риболовът с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устието на р. Ропотамо, ограничена по права линия от нос "Кая" до нос "Св. Димитър".
Във водите на българския участък на река Дунав се забранява стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устията на вливащите се в река Дунав притоци и канали в радиус 200 м. от средата на устието на съответния приток.
Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства, както следва: от морски клуб гр. Силистра – речен километър (р.км.) 375 до лодкостоянка „Циганка” р.км. 376,8; в устието и канала на р.км. 391, свързващ поддържан резерват „Сребърна” и р. Дунав; в устието и канала р.км. 407 влизащ в остров Гарван; от р.км. 578 до р.км. 580 (Лиман) в природен парк Персина; в отклонението на р. Дунав от р.км. 611 до р.км. 612 (т.нар. Дунавски канал) в местността Карабоаз; в лимана на пристанище Лом.
Забранява се и риболовът в участъците на реките и водните обекти във вътрешните водоеми на страната по области. 

Още новини