Начало Новини Актуално Забранява се агитацията за референдума в деня за размисъл

Забранява се агитацията за референдума в деня за размисъл

Актуално

забрана агитация ден размисълНедопустима е агитацията по въпроса Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала? в деня за размисъл – 26 януари. Това съобщи Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). На 27 януари, неделя, ще се проведе първият демократичен референдум в историята на страната.

26 януари, събота, е официално обявен за ден за размисъл, а според изборния кодекс има определи правила за провеждането му, съобщи Агенция Фокус.
Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община, отбеляза говорителят на ЦИК.

Според него има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация, както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в деня, определен за размисъл. Забранено е и разпространението на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секция, посочи още Троянов и добави, че поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от Районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община, отбеляза Бисер Троянов.

Още новини