Начало Новини Актуално Забраниха на КЕН да ползва марката Стара планина

Забраниха на КЕН да ползва марката Стара планина

Актуално
кренвирш, КЕН

Озадачени сме от изнесената по медиите, включително и централните, информация, че ни е отнет лицензът за производство на колбаси по стандарта Стара планина, заяви маркетинг-мениджърът на КЕН АД Светлозар Игнатов.

Изпълнителният директор на КЕН АД Йонка Ранчева допълни, че до този момент фирмата не е получавала официална заповед за отнемане на въпросния лиценз, а има само връчено вчера писмо, че е изключена от списъка на производители по този стандарт, подписано от директора на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Стара Загора (РВМС) д-р Генади Ганчев.

В писмото се посочва, че нямаме право да използваме марката Стара планина в нашето производство, но никъде не се казва дали тази мярка е временна или постоянна, каза още изпълнителният директор.
Според нея намеренията на КЕН са да се изчакат резултатите от изследването на взетите проби в референтната лаборатория в Германия. Тя обаче бе категорична, че от фирмата ще изискат контролните проби, за да направят свое независимо изследване.
"Отнемането на лиценз е юридически акт, който става със заповед на съответната инстанция, в случая Министерството на земеделието и храните", коментира специалистът по гражданско и административно право адвокат Александър Желязков.
Юристът допълни, че такава заповед подлежи на обжалване пред Административния съд и до произнасянето на най-висшата съдебна инстанция лицензът не се счита за отнет.
Д-р Ганчев допълни също, че въпросът за лиценза не е от юрисдикцията на РВМС, която според него имала само контролни функции. Той уточни, че писмото за спиране на производството на колбаси по стандарта "Стара планина" е направено поради констатирани нарушения в производствения процес и че в "КЕН" АД до края на месеца ще тече постоянна проверка.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини