Начало Новини Актуално Зъболекарка от Раднево точи Здравната каса

Зъболекарка от Раднево точи Здравната каса

Актуално

Някогашната жителка на Раднево, която от пет години живее в Панагюрище, с изненада констатирала, че бившата й стоматоложка от миньорския град все още "оправя" зъбите на сина й. Майката останала втрещена, след като завела момчето си на зъболекар и оттам й казали, че полагащите се пари по каса вече са източени от колегата в Раднево.

"Това е втори фрапиращ случай, на който се натъкваме в тези дни. В края на миналата седмица стана ясно след наша анкета, че гражданка на Лом, без да е стъпвала в Стара Загора, си оправя зъбите при стоматолог от Стара Загора", коментира за директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова.
Д-р Йорданова обяснява, че вече е готов актът за нарушението на виновната стоматоложка д-р С.М. Освен служебната санкция, сигналът се подава и до прокуратурата, която ще се произнесе за нарушението и ще повдигне обвинение.
Обичайна практика е за РЗОК да следят как джипита и стоматолози обслужват пациентите си, а при съмнителни случаи те пращат писма до ползвалите здравната услуга осигурени граждани, разкриват от Касата в Стара Загора.
Уличените в очевидната злоупотреба стоматоложки си признават, че са ползвали личните данни от ЕГН-тата на нелекуваните от тях пациенти, но ги обхваща странна амнезия как е станало това. Практиката да се отчита мним пациент, без да е често срещана, не е необичайна, твърдят от Касата. Точно вътрешна проверка на РЗОК показва, че има нередности. В момента са изпратени 20 анкети, за да се сверят мнимите стоматологични процедури.
"Глобите са сигурни, а тези два случая вече се подават и в прокуратурата. Оттам трябва да разберат откъде са се появили личните данни", категорична е д-р Славка Йорданова. Тя припомня на всички граждани, че за подобни сигнали на входа на сградата на Касата има специална пощенска кутия за сигнали. Информация гражданите могат да подават и на телефона, и на електронната поща.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини