Начало Новини Актуално Забавя се началото на грантови схеми за бизнеса по оперативна програма Конкурентоспособност

Забавя се началото на грантови схеми за бизнеса по оперативна програма Конкурентоспособност

Актуално

Стартът на най-очакваните от бизнеса схеми по оперативна програма Конкурентоспособност - Технологична модернизация в малки и средни предприятия и Технологична модернизация в големи предприятия, може да се отложат за второто тримесечие на 2010 г. Управляващият орган ще направи всичко възможно процедурите да бъдат обявени съобразно срокове, в индикативната програма.

Необходимо е технологично време и в случай, че посочените процедури не бъдат обявени до края на март, същите ще бъдат обявени през април, заяви Грета Добрева изпълняващ длъжността директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" – Управляващ орган на оперативна програма Конкурентоспособност (ОПК).
Преди седмица Project Media получи сигнал, че има забавяне на въпросните схеми за технологична модернизация и че те няма да бъдат отворени през първото тримесечие на 2010 г., както беше обявено в Индикативната програма на ОП Конкурентоспособност от 28 януари. "В процес на подготовка са Насоките за кандидатстване и пакета документи за двете схеми", заяви Грета Добрева.

Според нея се полагат максимални усилия за изпълнението на обявената Индикативна годишна работна програма. "Трябва да се има предвид обаче, че програмата е индикативна и изпълнението й зависи от редица фактори, включително и такива извън контрола на Управляващия орган на оперативната програма", каза още тя. Например спазването на предвидените срокове се влияе от приоритетите върху, които са фокусирани конкретните процедури, както и от одобрението, което трябва да получат схемите от Комитета за наблюдение на ОП Конкурентоспособност, информира ograconsulting.com.

Точният размер на средства, които ще бъдат отпуснати по тези схеми ще стане ясен, след като те бъдат гласувани от Комитета за наблюдение. Очаква се да има промени в сравнение с Индикативната програма на ОПК, която беше публикувана на 28 януари. По последни данни от МИЕТ, бюджетът на "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" ще бъде 100 млн. лв., вместо предвидените по-рано тази година - 200 млн. лв. Втората схема, която трябва да подкрепи конкурентоспособността на големите предприятия, ще е на стойност 80 млн. лв. В началото на февруари обаче от ведомството съобщиха, че парите по тази схема ще бъдат 60 млн. лв. или с 20 млн. по-малко от колкото беше предвидено в Индикативната програма, актуална към края на януари.

Още новини