Начало Новини Актуално За ученически и студентски практики са осигурени около 98 млн. лева

За ученически и студентски практики са осигурени около 98 млн. лева

Актуално
Русинова

Близо 98 млн. лева са осигурени за ученически и студентски практики от държавния бюджет и оперативна програма Развитие на човешките ресурси за над 57 хил. ученици и 77 хил. студенти. Основната част от средствата се предоставят по схемата Ученически и студентски практики на ОПРЧР.

Това каза по време на презентацията си в Бургаския свободен университет заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя участва в конференция, насочена към младите хора. Събитието е част от инициативата по отбелязването на Деня на Европа в община Бургас, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

По време на конференцията заместник-министър Русинова представи политиките, насочени към професионалното развитие и реализация младите хора. По ОПРЧР са осигурени общо 20 млн. лева за подкрепа на докторантските програми и за развитие на научния потенциал на 950 млади хора, търсещи научна кариера, съобщи заместник-министър Русинова. Тя допълни, че близо 133 млн. лева са предвидени за стипендии и награди за над 70 хил. студенти.

За придобиване на професионален опит на безработни млади хора, които не са намерели работа по специалността си след завършване на образованието си, са заделени близо 85 млн. лева. От тази схема на ОПРЧР могат да се възползват близо 17 хил. младежи, на които ще бъде осигурена заетост или стаж, съобщи заместник-министър Русинова. Като друга възможност за заетост на безработни лица е започването и развитието на собствен бизнес. За реализацията на схемата са осигурени 75 млн. лева за 25 хил. работни лица, като всяко едно от тях може да получи до 20 000 лева финансова помощ.

Още новини