Начало Новини Актуално За сливането на двете болници в Стара Загора - или преговори, или стачка

За сливането на двете болници в Стара Загора - или преговори, или стачка

Актуално

Заявяваме, че сме против всяка форма на обединение между Многопрофилна болница Проф. д-р Стоян Киркович (МБАЛ) и Университетската (УМБАЛ). Считаме, че това ще доведе до излишни социални катаклизми и влошаване здравното обслужване на населението. Това гласи декларацията, която e подписана от 36 членове на Медицинския съвет, по време на извънредното им заседание.

На практика това са почти всички началници на отделения, които открито разкритикуваха подписаното на 27 януари т.г. споразумение между директора на МБАЛ Киркович д-р Петър Атанасов и директора на Университетска болница д-р Васил Талев за сливането на двете здравни заведения, поради липсата на каквито и да било финансови параметри в него, липсата на гаранция за работните им места и качеството на здравеопазването в Стара Загора и областта.

Пред изпълнената зала с медици изп. директор на МБАЛ Киркович д-р Петър Атанасов прочете текста на неизвестното досега споразумение, което той и колегата му от Университетска болница са подписали пред министъра на здравеопазването на 27 януари т.г., както и предхождащото указателно писмо на министър Стефан Константинов във връзка с подготвяното сливане между двете болници. Присъстващите така и не повярваха на д-р Атанасов нито когато обясняваше, че познава проблемите и болките им, нито когато искаше да ги убеди, че е един от тях и застава зад опасенията им. Не повярваха и на изявлението му: Ще се боря със зъби и нокти за вашите интереси. При новата структура няма да има съкращения, а дори ще се опитаме да увеличим заплатите. Аз не съм говорител на здравното министерство или адвокат на една или друга теза. Когато в края на февруари тук дойде министърът, бъдете още по-агресивни при излагане на тезите си и т.н. Той не можа да убеди колегите си, че се върви към нещо, което ще е добро за всички работещи в най-голямата болница в Старозагорска област, в това число и за гражданите, които ползват услугите й (б.р. - само това заведение в Стара Загора и региона обслужва всички здравнонеосигурени), но пък поиска да са позитивни. Болничният шеф не отговори на въпроса на д-р Бистра Стефанова за конкретните финансови параметри при бъдещо сливане, откъде ще се вземат средства за увеличаване на работните заплати и за закупуване на нова апаратура.

От образното сравнение на ситуацията, което направи д-р Светослав Стоименов, че положението прилича на брак между две страни, при който се иска поне малко любов, се стигна и до въпросите за доверието, до излъганите надежди на работещите и до разминаването в позициите на страните. Емоцията в залата нарастваше с всяко изказване и поставяне на проблеми като: какво ще стане с конкурсите за началници на отделения, които са проведени, защото при учредяване на ново дружество е нормално да има нови конкурси; как ще се прави сливане, а ще се обещава на хората да запазят работните си места; как ще се повишат заплатите им, когато здравното заведение има дългове около 12 милиона лева, а УМБАЛ - около 8; какво ще стане с т.нар. редукция на леглата и т.н.
Д-р Веселин Попов акцентира на необходимостта от доверие между страните. И се обоснова: Вие казахте на първата ни среща, че няма да има обединение между структурите, а само след няколко дни на тъмно сте подписали едно споразумение без правни и финансови гаранции, без да са ясни параметрите.
На свой ред доскорошният изпълнителен директор д-р Николай Колев контрира твърдението на настоящия болничен шеф, че работещите в старозагорската болница са с най-ниските заплати и че въпреки лебедовата му песен за възможни финансови приходи, това няма как да се случи.

Шефовете на отделенията (поне тези, които се изказаха) бяха категорични, че в поредната авантюра за сливането на двете болници няма ОБЕЗПЕЧЕНО ФИНАНСИРАНЕ и няма ЯСНИ ПОСЛАНИЯ ЗА ПОЛЗА И ВРЕДА. Изтъкната бе необходимостта от реални гаранции с конкретни финансови параметри, а след това да се започнат разговори по бъдещата структура. А не да върви на ангро - първо се сливате, после ще му мислим!
Председателите на двата синдиката в МБАЛ - д-р Атанас Бадов на КНСБ и Петър Ялъмов на КТ Подкрепа, защитиха своите позиции: Не можем да вярваме на един директор, който за една седмица ни даде разнопосочни информации, който бе назначен административно, а не е сложил и един пирон при ремонтите в болницата. Той просто е дошъл със задача да направи сливането и ние не му вярваме. Те съобщиха, че ще продължат подписката сред своите членове и до вторник тя да бъде представена на изпълнителния директор, в синдикалните централи и основно в Министерството на здравеопазването.
Най-вероятно целта на предстоящото сливане на двете болници ще бъде МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович да стане спасителен пояс за Университетската болница (УМБАЛ), заяви д-р Атанас Бадов. Синдикалните лидери в МБАЛ Киркович декларираха, че са готови на преговори. Но ако това не се случи, ще се тръгне към стачка.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини