Начало Новини Актуално За протеста в София медици подготвиха надгробни кръстове

За протеста в София медици подготвиха надгробни кръстове

Актуално

Два автобуса тръгват на 19 ноември в 9 часа от автогарата в Стара Загора за националния лекарски протест, който ще се проведе от 13 до 16 часа пред сградата на Парламента. Очакваме колеги от Казанлък, Чирпан, Раднево и Гълъбово. Нашите синдикалисти са се подготвили с дървени надгробни кръстове, които символизират, че здравеопазването е погребано с тази държавна политика.

Това заяви синдикалният лидер на КНСБ в най-голямата многопрофилна болница в областта "Проф. д-р Ст. Киркович" д-р Атанас Бадов.
Амбициите на старозагорските участници в националния протест са да бъдат авангард и на мегамитинга в столицата. Всички протестиращи ще бъдат с лентички с трикольор и с надписи "Средствата от НЗОК - само за здравеопазване". Транспарантите от старозагорския митинг - "Делегиран бюджет = на смърт", "Не ни изпращайте в чужбина", "Здравеопазването не е политика" ще се слеят с други подобни послания на медиците от цялата страна.
Главен организатор на протестите са регионалните структури на Българския лекарски съюз, съвместно с отрасловите синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа". За София ще заминат и представители на старозагорското Сдружение на общопрактикуващите лекари, начело с председателя д-р Георги Бакоев и джипи номер 1 на България за годината д-р Слави Славов. На жълтите плочки в столицата ще издигнат глас против сегашното недофинансиране на дейностите им и работещи в Спешна помощ.
"За жалост нито една пациентска организация в Стара Загора досега (б.а. 17 ноември) не е изявила желание да ни подкрепи", съобщи д-р Бадов.
Репортерско проучване на вестник Старозагорски новини показва, че своя глас срещу здравната политика у нас ще заявят на общонационалния митинг-протест и работещите в частните болници на Стара Загора, както и от фирмите-доставчици на медицинска апаратура и консумативи.
Лекарите са категорични, че искат парите от Касата да отиват само за здраве, а не да се прехвърлят в държавния резерв, което е противоконституционно и незаконно.
"Здравето не е политика, искаме ясни правила, за да лекуваме хората, иначе няма да е нужна пенсионната реформа. Трябва да има магистрали, нека се строят, но с тази политика здравите хора, които да ги ползват, ще са малко", обобщават организаторите на митинга в София.

Още новини