Начало Новини Актуално За половин година електроразпределителното дружество ЕВН България е инвестирало 53 млн. лв.

За половин година електроразпределителното дружество ЕВН България е инвестирало 53 млн. лв.

Актуално

До момента ние не сме получили доклада за одита на EVN Bulgaria, а само резюмето, което е публикувано на страницата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, каза на пресконференция в Стара Загора мениджърът на EVN за България Йорг Золфелнер.

"Тези одити са наистина нещо необходимо. Те трябва да бъдат направени при нас, при НЕК и Електроенергийния системен оператор, при производителите на електроенергия, и резултатите да се дискутират с медиите и обществеността, да има повече прозрачност", коментира Йорг Золфелнер.
Ние не сме строителна компания и няма смисъл да се занимаваме със строителство, логично е тази дейност да бъде аутосорсвана, а ние да насочим усилията си към основните си задачи, добави той. "Всички административни услуги се извършват от едното от разпределителните дружества, което е лицензирано, няма аутосорсване в друга интегрирана хоризонтално или вертикално фирма", поясни Гочо Чемширов, ръководител "Регулационен мениджмънт" в EVN Bulgaria.

От 2005 до 2009 година дружеството е реинвестирало печалбата си и е направило инвестиции за общо 618 млн. лева. Технологичните загуби са намалени с 4.7 пункта, сменени са 1.57 млн. електромера, което означава практически всички, присъединени са около 80 хиляди нови клиенти и са осигурени 6000 хиляди работни места. Половината от тях са в дружеството, а останалите - при подизпълнители. От началото на 2010 година в подобряване качеството на мрежата и обслужването са вложени 53.1 млн. лева. Най-голяма част от средствата - 40%, или 21.1 млн. лв., са отделени за присъединяване на нови клиенти. В подобряване на напрежението и сигурността на захранването са инвестирани 32% (17.2 млн. лева), в подобряване на мрежата - 18% (9.5 млн. лева), и в намаляване на загубите в мрежата - 10% (5.3 млн. лева), пише вестник Старозагорски новини.
Цената на тока за крайните клиенти на ЕVN Bulgaria от 1 юли се покачва средно с 1.4%, докато цените на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и на производителите на електроенергия се вдигат общо с 8.4%, припомни Йорг Золфелнер. "Разликата, която се получава, е за наша сметка. Така, ако всички абонати платят общо 20 млн. лева повече за една година, то ЕVN Bulgaria ще плати 50 млн. лева. Има някакъв грешен сигнал в това, защото означава по-малко инвестиции, а ако инвестициите са по-малко - загубите ще бъдат повече, а по-високите загуби означават и по-високи цени. От една страна, се искат повече инвестиции, а от друга - се отнема от средствата, които могат да бъдат инвестирани. Това е противоречие, за което нямаме отговор", коментира още Йорг Золфелнер. Независимо от това обаче, компанията ще положи усилия да изпълни предварително обявената инвестиционна програма, в която ще бъдат вложени 180 млн. лева.

Още новини