Начало Новини Актуално За подкрепа на старозагорската УМБАЛ Проф. Киркович настоява националният омбудсман

За подкрепа на старозагорската УМБАЛ Проф. Киркович настоява националният омбудсман

Актуално
МаноловаСпешни мерки за спасяване на Университетската многопрофилна болница за активно лечение Проф. д-р Стоян Киркович АД в Стара Загора поиска след среща с работещите в нея националният омбудсман Мая Манолова.
Тя бе в Стара Загора по повод на получените две жалби, подписани общо от 300 медицински служители. В сигналите до омбудсмана медиците от държавната болница алармират, че част от тях не получават пълното си месечно възнаграждение, което и без това е мизерно.
Манолова показа два фиша за изплатени възнаграждения за декември м. г., от които се вижда, че медицинска сестра е получила 360.54 лв., а лекар 420 лв. Мисля, че това е абсурдно и недопустимо, хора, които упражняват висококвалифициран труд и са изпълнили задълженията си да получават такива възнаграждения, коментира омбудсманът. Тя съобщи още, че започва законодателна инициатива за промяна на чл. 245 от Кодекса на труда, който разрешава изплащане само на 60% от заплатите.
Медиците протестират и срещу изискването на ръководството да изпълняват месечен норматив за прием и лечение на пациенти, така че средният приход за болницата да е около 1 500 000 лева. Клиниките, които не покрият норматива, получават орязани заплати.
Лекари и медицински работници не са виновни, че в отделението Х няма достатъчно пациенти, че условията са кошмарни и че хората предпочитат да отидат на друго място да се лекуват, категорична бе Моа Манолова.
Очевидно е, че с 25 млн. лв. задължения и 2 млн. лв. на месец лихви по тях старозагорската държавна болница се нуждае спешно от подкрепа. В същото време, здравното заведение е очевидно необходимо за региона – покрива население от 300 000 души, а въпреки проблемите, от началото на годината досега през болницата са преминали над 4 200 души, заяви Мая Манолова.
Тя обясни, че ще настоява пред министъра на здравеопазването болницата да бъде подкрепена по подходящ начин. По думите й това може да стане с допълнителни плащания по пътеки, както и с подкрепа за безлихвени или нисколихвени кредити, и с преструктуриране.
Националният обществен защитник информира още, че да 16 май всички работници, които имат неизплатени заплати за последните три години – след 1 февруари 2015 г. и има производство по несъстоятелност, трябва да подадат искане до Националния осигурителен институт за изплащане от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците от фалиращи предприятия. Там, където не е обявена несъстоятелност, искането да бъде към Главна инспекция по труда.

Още новини