Начало Новини Актуално За първи път България придоби матрици на държавните си отличия от Царство България

За първи път България придоби матрици на държавните си отличия от Царство България

Актуално
Стара Загора

Българската държава придоби уникални матрици на официалните отличия от времето на Третото българско царство. За пръв път тези матрици се намират на територията на страната и са предадени на Националния исторически музей.

Матриците са били поръчвани, проектирани и изработвани във Виена от най-известната тогава фирма Rothe & Nefe, която е отсичала държавните отличия и ордени на всички европейски владетелски домове. След Втората световна война те не са актуални, извадени са от употреба и попадат във владение на частни лица. Това силно застрашава от злоупотреби културното наследство и националната история на България, съобщиха от Националния исторически музей. Други европейски държави са изплащали крупни суми за откупуване на държавните си матрици. Показателен пример е Германия, изплатила над 2.2 млн. евро за да придобие собствеността над своите символи, също изработвани във Виена.
В полезрението на българските институции в началото на века попада информация за зачестили международни продажби на национални отличия. Това активизира операцията за придобиване на това огромно национално богатство, която е продължителна  и е обединила усилията на няколко институции, като Министерството на културата, МВР, Върховна касационна прокуратура и НИМ. Буквално преди броени дни усилията на българската държава са увенчани с успех, благодарение на помощта на сдружение от родни бизнесмени, които дават средства за откупуване на матриците. Днес колекцията от 146 броя матрици на държавни отличия и монархически знаци от Третото българско царство вече са във фондовете на НИМ. Сред тях има непознати досега емисии и образци.
Придобиването на подобна колекция е безценно за България не само в материален и исторически аспект, но и предотвратява възможността от бъдеща търговия с фалшиви национални символи, което силно би увредило националното ни достойнство и историческата истина.

Още новини