Начало Новини Актуално За науката растенията и почвата в Стара Загора са чисти. Екозащитници не вярват, организират протест

За науката растенията и почвата в Стара Загора са чисти. Екозащитници не вярват, организират протест

Актуално

Стара ЗагораРастенията и почвата в Стара Загора не са замърсени, категорични са учените от Научноизследователския център по околна среда при Аграрния факултет на Тракийския университет. Специалистите изследваха проби от шест парка и градини под липите, както и от местността Баритна мина, която е на два километра от Стара Загора.

Анализът на почвата и растенията е направен в изпълнение на плана по норвежкия проект "Оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора". Взетите проби са изследвани със закупената по проекта съвременна апаратура.
Замърсители в растенията и почвата не са открити, е изводът на работната група, анализирала резултатите. Учените, направили изследванията, са проф. д.с.н. Цанко Яблански, доц. д-р Вера Баракова, проф. д.с.н. Георги Петков, проф. д.с.н. Димитър Павлов, гл. ас. Мима Тодорова и инж. Маргарита Георгиева.

Екозащитниците от Гражданска инициатива "За чист въздух на Стара Загора" не вярват на учените и организират днес голям протест. Активистите продължават да настояват да бъде затворен военният полигон "Змейово".
"Бездействието, липсата на адекватни мерки и отговор на 2-те отворени писма от страна на правителството ни накара да излезем отново на протест", заявяват организаторите. Те твърдят, че митингът им, който ще бъде пред сградата на Общината от 18 ч., е най-големият, организиран досега. Освен жителите на град Стара Загора, очаквало се да присъстват и жители на Казанлък, и на всички засегнати села в областта.
Защитниците смятат, че институциите си противоречат и искат полигонът да се ликвидира.
От Гражданското сдружение са направили анкета сред старозагорци в интернет. Според нея 73% от отговорилите граждани били убедени, че обгазяването идва от полигон „Змейово“, а общо 88% искали полигонът да бъде затворен.

Информация: вестник Новината

Още новини