Начало Новини Актуално За национални доплащания на площ за 2010 г. са осигурени 293 млн. лв.

За национални доплащания на площ за 2010 г. са осигурени 293 млн. лв.

Актуално
Стара Загора

За национални доплащания на площ за 2010 г. в бюджета за 2011 г. е предвиден ресурс от 293 374 000 лв., с което министерство на земеделието и храните спази договореностите си с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Това заяви министърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов, предаде пресцентърът на МЗХ.

Той увери, че средствата ще се изплатят до 15 март 2011 г, както е договорено в меморандума, подписан на 8 юни т. г. от министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, министърът на земеделието и храните и председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева с представители на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Министърът припомни, че европейския регламент разрешава националните доплащания  да се изплащат до 30 юни 2011 г. В бюджета за 2011 г. за земеделието е отделена максималната възможна сума на фона на останалите сектори в страната, които изпитват затруднения, като например здравеопазване и образование, посочи министър Найденов. В заложената в бюджета сума е спазена договореността с НАЗ национални доплащания да са 10 лв. на декар площ, като в тях е включен компонента за отпадналите облекчения за акциза върху газьола.
Ще бъде изпълнена и договореността в меморандума за изплащане на европейските субсидии, след като страната ни изпълни условията на Европейската комисия, наложени в екшън плана, подписан от предишното правителство. В момента интензивно се работи по актуализацията на ортофотокартата, като съгласно определения срок това трябва да стане до 31 януари 2011 г. Преди тази дата ЕК не допуска да се изплащат европейски средства за субсидиране, обясни д-р Найденов.   
Изпълнена е и договореността с НАЗ за издаване своевременно на удостоверения от Държавен фонд „Земеделие” на земеделските производители за площта, подлежаща на подпомагане с цел улесняване  кредитирането им. 
По договореността за своевременно нотифициране на данъчните облекчения за земеделските производители, в момента тече процедура по изготвянето на такава нотификация за акциза за горивата за 2011 година. Експерти на НАЗ участват със становища в изготвянето на тези нотификации, припомни още министър Найденов.
Той припомни, че според данни на Световния икономически форум в Давос България е на първо място в Европа по предоставяне на земеделски субсидии спрямо Брутния си вътрешен продукт. Въпреки световната икономическа криза, министърът на земеделието и храните осигури достатъчно средства за сектора, в това число за национални доплащания към преките плащания.

Още новини