Начало Новини Актуално За лекаpствения туризъм се знаело от години

За лекаpствения туризъм се знаело от години

Актуално

Някой е отказал да извърши изискваното по закон - да се прави сравнение на цените на даден медикамент в други 8 държави, членки на Европейския съюз, и тогава да се решава. Или просто този някой не го е направил, или е имало трета причина. Това заяви Ивана Ангелова - председател на Регионалната фармакологична колегия към Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора във връзка с оповестения факт, че български фармацевтични фирми продават в чужбина своята продукция с пъти по-евтино, отколкото в България.

Ангелова уточни, че ценообразуването, от една страна, се извършва от производителя, който регистрира лекарството. Но от друга - решаващата функция има държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването, което определя надценките. Затова този действащ министър добре трябва да си помисли какво се случва и да знае какво трябва да направи. Националната здравноосигурителна каса - също. Да, търговците на едро и търговците на дребно на лекарства си слагат някакви надценки. Но те не са повече от 10% и това не се отразява съществено на цените. Не трябва клиентите на аптеките да мислят, че идвайки при нас, ние сме тези, които им продаваме скъпи лекарства. И пак ще повторя - държавата е на ход сега! А практиката - да се ходи в съседни страни и да се развива лекарствен туризъм, за съжаление е известна от години, допълни Ангелова. 
Точно заради лекарствения туризъм, осветен през последните дни, днес в Парламентарната здравна комисия се очаква да бъдат изслушани членовете на Комисията по цени и на лекарствата и реимбурсиране, както и на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, който носи отговорност за разпределението на средствата като колективен орган.

Вчера Българската стопанска камара излезе със свой документ, касаещ оставката на шефката на Националната здравна каса Нели Нешева, но в него има и моменти, които касаят темата с цените на лекарствата. Това беше поводът да потърсим за коментар и представителя на Камарата в Стара Загора Иван Ленков: Това, което се случва с цените, удря и по данъкоплатците, и по болниците, и по държавата. Разпоредителите на тези пари трябва да разплетат чорапа. Заиграване със здравето на българина не трябва да има! А компетентните органи да си свършат работата.
Или казано накратко - прокуратурата и полицията да проверят защо години наред се е мълчало за лекарствения туризъм и кой има изгода от него. Защо едно и също лекарство, произведено в България, се е продавало например в Украйна или Сърбия с пъти по-евтино. И дали всъщност не става дума за лекарствен октопод, изсмукващ и без това малките финансови възможности на българите.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини