Начало Новини Актуално За един ден: Убиха един и потрошиха още 7 пешеходци в Стара Загора. Шест от случаите са на пешеходна пътека

За един ден: Убиха един и потрошиха още 7 пешеходци в Стара Загора. Шест от случаите са на пешеходна пътека

Актуално

Рекордните осем пострадали пешеходци на територията на Старозагорска област регистрира полицията на 9 декември. В битката с шофьорите загина 73-годишен мъж от с. Плодовитово. Човекът се е движeл срещу движението, когато малко преди 19 часа е бил пометен от лек автомобил "Мерцедес", управляван от 57-годишния А.Д. от Пловдив.

Причините за инцидента са движение с несъобразена скорост по мокър и тъмен участък от пътя. Пешеходецът е получил счупване на бедрени кости, сътресение на мозъка и е изпаднал в безсъзнание. Откаран е за рентгенов преглед в МБАЛ - Чирпан, където е починал.
Особено тревожен е фактът, че шестима от останалите пострадали са ударени на пешеходни пътеки. Пет от случаите са в Стара Загора, на булевардите "Славянски", "Патриарх Евтимий" и улиците "Х.Д.Асенов" и "Димчо Стаев". Пострадалите са преди всичко възрастни хора, четирима от които са настанени с различни травми и счупвания в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Според специалистите, няма опасност за живота им. Другите двама пешеходци са 74-годишна жена, пресичаща бул. "Руски", и 36-годишна казанлъчанка, ударена също на пешеходна пътека на бул. "Ал. Батенберг", пише вестник Старозагорски новини.
На фона на тази тревожна статистика, в докладите на ОД на МВР броят на неспазващите предимство шофьори е незначителен. Достатъчно е да застанете на която и да е пешеходна пътека (вероятно с изключение на кръстовището на бул. "Методий Кусев" и ул. "Ген. Столетов" в Стара Загора), за да се убедите в стотиците случаи на незачитане правата на пешеходците и погазване на Закона за движение по пътищата. Според доста граждани, най-ефикасната мярка за ограничаване броя на пострадалите е изграждането на изкуствени неравности по платната за движение. Поне докато се научим да караме като европейци.

Още новини