Начало Новини Актуално За девети път стартира Българската Коледа, събраните средства досега са 30 хиляди лева

За девети път стартира Българската Коледа, събраните средства досега са 30 хиляди лева

Актуално
Българската Коледа деца стара загора

Коледата е възможна, дори за децата с тежки заболявания може да има надежда. И тази година, за девети път, по инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова започна благотворителната инициатива Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда.

Две са старозагорските деца, включени в списъка от нуждаещите се от скъпо лечение момченца и момиченца - това са 10-годишната Драгостина и 4-годишният Любомир. Двамата са сред 53-ата малчугани, които могат да получат шанс благодарение на спомоществователството на хора и институции. Досега събраните средства в подкрепа на инициативата са 30 хиляди лева.

В предишните осем издания на Българската Коледа бяха събрани общо 18 142 832 лева. Със сумата от 4 230 912 лева беше подпомогнато лечението на 1066 български деца. За 139 детски клиники и лечебни звена бяха закупени медицинско оборудване и линейки на обща стойност 13 911 920 лева.

Яница, Веселина, Ростислав, Христо, Джулиана от Стара Загора са сред децата, които бяха подпомогнати от Българската Коледа. Кувьоз и реанимационна масичка пък получи МБАЛ Христо Стамболски в Казанлък. Апаратура за недоносени бебета за Неонатологичното отделение на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович бе закупена с част от събраните средства от кампанията.

Тази година дарителската сметка е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210; банков код BIС: UBBSBGSF; ОББ - клон Централен. Титуляр на сметката е БНТ. Благодарение на сътрудничеството с Ипей АД, дарения ще могат да се правят в интернет чрез системата за електронни плащания e-pay, както и директно с кредитни карти VISA и MasterCard. Може да изпращате SMS-и на всички мобилни оператори на номера 1117.
Избраният за президент Росен Плевнелиев потвърди намерението си да продължи занапред инициативата и ще финализира настоящата кампания съобразно заложените при нейното откриване намерения и цели. По традиция инициативата набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура за нуждаещи се детски клиники и отделения.

На 25 декември, в първия ден на Коледа, в Народния театър Иван Вазов ще се състои благотворителен спектакъл. Средствата, събрани чрез Българската Коледа 2011, ще бъдат дарени на специализирани детски клиники и на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, което не се поема от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Информация: вестник Новината

Още новини