Начало Новини Актуално За България е важно СОР29 да се проведе в Източна Европа

За България е важно СОР29 да се проведе в Източна Европа

Актуално

В рамките на съвместна сесия по време на двудневната неформална среща във Валядолид, Кралство Испания, министрите на околната среда и на енергетиката на ЕС обсъдиха очакванията за резултатите от предстоящата Конференция на ООН за изменението на климата (COP28), която ще се проведе в Дубай в края на 2023 г.

България поддържа мнение, че е важно да се осигури баланс между основните преговорни въпроси, като не се допусне издигане на финансовия аспект на преговорите в абсолютен приоритет за сметка на останалите основополагащи теми като смекчаване, адаптация, глобален преглед на напредъка. По отношение на финансовите договорености нашата страна счита, че финансовата помощ следва да е насочена приоритетно към държави и общности, които са особено уязвими към неблагоприятните последици от изменението на климата, включително най-слабо развитите страни и малките островни държави.

В рамките на срещата бе обсъдена и предстоящата конференция СОР29 през 2024 г. Министър Юлиян Попов потвърди, че България поддържа кандидатурата си, независимо от блокирания процес и невъзможността на този етап да бъде прието решение за домакинството: „За България е важно СОР29 да се проведе в Източна Европа, като страната ни се позиционира като изразител и движеща сила по отношение на интересите и приоритетите на региона", изтъкна министър Попов.

Окончателното решение за домакинството на СОР29 предстои да бъде взето най-късно по време на СОР28 в Дубай.

 


Източник: Агенция КРОСС

Още новини