Начало Новини Актуално За 20 дни трудовите инспектори установиха 414 нарушения в Стара Загора

За 20 дни трудовите инспектори установиха 414 нарушения в Стара Загора

Актуално

При направените за първите 20 дни на май 77 проверки са установени 414 нарушения на трудовото законодателство, съобщи Йордан Йорданов - началник-отдел Административно, информационно и правно обслужване в Областната дирекция Инспекция по труда в Стара Загора. В повечето случаи - 284, става въпрос за пропуски по Закона за здравословни и безопасни условия на труд или осигуряването им от страна на работодателите.

Със законността на трудовите правоотношения са свързани 130 нарушения, като най-често се установява започване на работа без трудов договор, липса или закъснение на уведомленията до НАП. Констатирани са 20 такива случая. 12 са нарушенията на работното време, един работник е полагал неправомерно извънреден труд. С новото изискване за изготвяне на предварителни графици за ползване на отпуските не са се съобразили 12 работодатели, пише вестник Старозагорски новини.
Прави впечатление, че намаляват забавените плащания от страна на работодателите - през май установената сума е 5752 лева. Издадените наказателни постановления са на стойност 25 750 лева, а през април от санкции в хазната са постъпили 46 хиляди лева.
Леко увеличение на трудовия травматизъм се отчита от началото на годината - регистрирани са 62 злополуки, при 47 за същия период на миналата година. Има един смъртен случай при три за миналата година.

Още новини