Начало Новини Актуално Японски министър награди зам.-председателя на БТПП Георги Стоев

Японски министър награди зам.-председателя на БТПП Георги Стоев

Актуално
зам.-председател на БТПП получи почетна диплома от японски министър

Министърът на външните работи на Япония награди Георги Стоев – зам.-председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) с почетна диплома в качеството му на председател на Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония за нашата страна. Отличието бе връчено на официална церемония в Резиденцията на посланика на Япония в България Н.Пр. Макото Ито.

Присъстваха представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на външните работи и дипломати.Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония (AOTS) е създадена през 1959 г. с подкрепата на Министерството на международната търговия и индустрия на Япония (сега Министерство на икономиката, търговията и индустрията) като първата организация за техническо сътрудничество на неправителствена основа в Япония.Общият брой на обучените в Япония е повече от 162 000 от 170 страни от цял свят, а общият брой на участниците в обученията на Асоциацията в чужбина надхвърля 189 000 през фискалната 2010 г.

Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония се занимава със следните дейности:

• образователни програми за компании и бизнес организации

• логистична подкрепа на обучаваните

• образователни обиколки и семинари

• поддържане на контакт с обучените и членовете на AOTS Alumni Societies.

Повече от 400 българи са участвали в образователните програми на Асоциацията като стипендианти. Една от дейностите на Асоциацията в България е учредяване през 2008 г. на наградата БОСЕЙ - японска награда за качество. Учредители са Институтът за следдипломна квалификация при УНСС-София, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на специализиралите българи в Япония, AOTS съвместно с ДЖАЙКА и Сдружението на завършилите Токайския университет. Името на наградата идва от логото на Токайския университет и означава стремеж към звездите, или стремеж към съвършеното качество. От 2012 г. Асоциацията става част от новосъздадената организация Human Innovation Development Association.

Още новини