Начало Новини Актуално Японска компания планира инвестиция от 240 млн. евро за ветропарк край Сливен

Японска компания планира инвестиция от 240 млн. евро за ветропарк край Сливен

Актуално

240 милиона евро ще инвестира японска компания край Сливен в изграждането на мощен ветропарк за производство на електричество. Паркът ще се намира край балканското село Бяла и ще бъде завършен за една година. Това съобщи в Сливен Йоши Мицухаши, директор на “Уинд дивелъпмънт фонд”. Той пристигна на посещение в града заедно с японския посланик Цунехару Такеда.

В “Уинд дивелъпмънт фонд” участват “Мицубиши”, инвеститори и банки от Страната на изгряващото слънце. Проектът предвижда да бъдат монтирани между 40 и 60 вятърни турбини върху терен от 3000 декара. Броят на генераторите ще се определи от мощността на всеки от тях. Общата мощност на ветрения парк ще е 100 мегавата - една десета от мощността на един от блоковете на атомна централа, пише вестник Труд.

Посланик Такеда откри ремонтираната част от корпуса на белодробната болница в Сливен.

* * *

Японски инвеститори влагат 240 млн. евро в производство на ток от вятър край село Бяла над Сливен. Проектът ще бъде реализиран до една година, обяви Йоши Мицухаши, директор на компанията "Уинд девелопмънт фонд". Групата от 8 японски инвеститори се качи на мястото на бъдещия ветропарк заедно с посланика на Япония у нас Цунехару Такеда. Над Сливен ще бъдат изградени 60 вятърни перки върху площ от 3000 декара, пише вестник Стандарт. Това е една от най-големите инвестиции на Япония в България. Общата мощност на перките ще бъде 100 мегавата, което е една десета от пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

В строителството ще бъдат ангажирани над 100 души. Японският посланик благодари за подкрепата на местната власт, която изключително бързо придвижи процедурите за проекта. В рамките на последните 20 години японското правителство е отпуснало на България икономическа помощ и заеми в размер на 1 млрд. евро. Сега вие сте членове на Европейския съюз и не можете да бъдете реципиент, а ние - донор, но си оставаме стратегически партньори, каза дипломатът. Японците се увериха в силата на вятъра край село Бяла, където в момента 8 вятърни турбини произвеждат ток. Районът се счита за един от най-добрите за производство на ток от вятър, заедно с Калиакра.

logo

logo

 

Още новини