Начало Новини Актуално Японци уважиха националния празник на България

Японци уважиха националния празник на България

Актуално

Родолюбивите шипченци даряват през 1934 година безвъзмездно на държавата 1180 дка от своите земи, за да бъде построен Паметникът на свободата на днешния едноименен връх. Това припомни на националния празник - 3 март, кметът на град Шипка Стоян Иванов.

Той лично е издирил документите за щедрия дарителски жест на предците си от окръжния архив в Стара Загора. Днешните 1400 жители на град Шипка заслужено се гордеят с ролята и мястото на някогашното едноименно село в решаващите боеве за връх Шипка.
"Ако не беше Шипка, нямаше да има освобождение", казват жителите на китното планинско градче. Историци и военни стратези са доказали, че ако не са били боевете край село Шипка, когато са отблъснати ордите на Вейсел паша, историята би била друга. Така се пренася родовата памет вече 132 години от деди на синове, за да се помни и знае важната роля на шипченци в изхода на Руско-турската освободителна война, припомня кметът Стоян Иванов.
Другата заслужена гордост от най-новата история на Шипка са японските семейства, които живеят тук. Пленени от красотата и чистота на природата, от открития нрав на шипченци, пратениците от Страната на изгряващото слънце са сред най-ревностните патриоти-българи. Те пеят възрожденски наши песни, рисуват и снимат родната природа, пише вестник Старозагорски новини.
На празника и петте японски семейства са уважили Тържествената Света литургия в храм-паметника Шипка. Най-новата жителка на града, дошла преди 4 месеца от Япония, предизвикала истински възторг, като се появила с оригинално копринено кимоно. Другите нейни сънародници пък били с българския трикольор, който даже присъствал като елемент в облеклото им. Сред по-известните японци, жители на Шипка, е фотограф-художникът Чузо, който стяга втората си самостоятелна изложба за жителите на новия си роден град Шипка.

Още новини