Начало Новини Актуално Японци правят вятърен парк за 200 млн. евро край Сливен

Японци правят вятърен парк за 200 млн. евро край Сливен

Актуално

Японски инвеститори извадиха 200 млн. евро за изграждане на най-големия у нас вятърен парк за добиване на енергия. Той ще бъде разположен на над 1000 декара в сливенския Балкан. 55-те перки ще имат 150 мегавата мощност, обяви областният управител на Сливен Марин Кавръков.


На височина между 700 и 960 метра край с. Бяла японците ще изградят още две подстанции, голямо трасе за пренос на електроенергия от 110 киловолта, пътища и друга инфраструктура. Строителството на парка ще отвори стотици работни места, категорични са специалистите, предаде econ.bg.
Срещах се лично с министъра на икономиката, енергетиката  и туризма Трайчо Трайков. За една седмица преодоляхме всички административни спънки, похвали се Марин Кавръков.
Инвестицията е на Green Power Investment Company, в която основни акционери са Мицубиши, Японската национална банка и частници, съобщи SlivenInfo.com. Компанията закупи дяловете в българското дружество Wind Energy 2007, което беше разработило проекта за вятърен парк за добив на енергия край Сливен.
Община Сливен вече е дала зелена светлина на инвестиционните намерения. С решение на местния парламент, преодолени са бяха част от административните пречки. Очаква се в Сливен да пристигне и японския посланик, който е запознат с проекта.

Още новини