Начало Новини Актуално WATA ще препоръча Старозагорска област на асамблеята на асоциацията в Барселона

WATA ще препоръча Старозагорска област на асамблеята на асоциацията в Барселона

Актуално

Старозагорска област ще бъде препоръчана, а регионът обявен за атрактивна туристическа дестинация на 60-тата асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции WATA през декември, каза изпълнителният директор на асоциацията г-жа Кристин Фурние. Тя беше на 13 октомври в Стара Загора, а по-късно посети и Казанлък.

Придружаваше я Огнян Благоев, собственик и управител на туристическа агенция Миел Травел, представител на WATA за България и член на борда на световната асоциация.
Смятам, че имате голям потенциал, голямо културно-историческо наследство, което трябва да експлоатирате, ще го отбележа и в доклада си. Според мен, Стара Загора трябва да се рекламира като туристически обект не отделно, а в съвместен проект, който да включва цяла България. Тя не е много известна като туристическа дестинация, за разлика например от Румъния. Трябва да я направите видима и това да е държавна политика, експертите пък да предложат слоган, коментира на срещата изпълнителният директор на WATA.
Тя беше специален гост на двудневен форум по проект за туристическия потенциал на Старозагорски регион, пише вестник Национална бизнес поща. Той се реализира под патронажа на областния управител на Стара Загора Йордан Николов, със съдействието на Търговско-промишлената палата, Агенцията за регионално икономическо развитие, общините от региона и представители на туристическия бизнес.
Г-жа Фурние сподели, че на срещите в Стара Загора се е уверила в мотивацията за работата на партньорите по проекта и в потенциала на района за туризъм. Тя обеща, че ще продължи да работи за развитието на туризма в областта.
Липсват добре подготвени кадри в туризма. Трябва да се наблегне на езиковото обучение, на стажа, на контрола на обучението и да има по-тясна връзка между бизнеса и образованието, акцентира пък председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов на кръгла маса за кадрите в туризма, която се проведе по време на двудневния форум в областна администрация. Стоилов обяви идеята за създаване на Асоциация за развитие на туризма в региона, която да обедини усилията на всички заинтересовани страни. Той предложи проекта за туризъм да бъде с мотото Пътуване във времето.
По време на презентацията на туристическия потенциал на регион Стара Загора в залата на Регионалния исторически музей областният управител на Стара Загора Йордан Николов беше удостоен със Знака на WATA от г-жа Фурние в знак на благодарност. Отличия на
коктейла в чест на директорката на WATА същия ден вечерта получиха още кметът проф. Светлин Танчев, Олег Стоилов, управителката на комплекс Форум Сребрена Делчева и други.

* * *
Казанлък се представи пред WATA
Презентация на Казанльк и Долината на розите и тракийските царе бе представена на 14 октомври пред изпълнителния директор на Световната асоциация на туристическите агенции WATA Кристин Фурние. Посещението й а града на розите бе част от двудневната й визита в Старозагорска област.
В Казанлък Кристин Фурние се срещна с кмета на общината Стефан Дамянов, представители на местната власт, както и с представители на Ротари клуб. След официалната презентация на Казанльк и Долината на розите и тракийските царе Кристин Фурние разгледа тракийските гробници, уникалната експозиция в историческия музей Искра и Етнографския комплекс.

 

Още новини